Sukkerdej

Faglig biavl. Her diskuteres alt indenfor praktisk biavl, dronningavl m.m.

Redaktør: Konsulent

Sukkerdej

Indlægaf Aksel Scheby » tirs 15. feb 2011 12:35

På side 122 Lærebog i biavl 3. udgave, skriver Ejgil Holm en opskrift på sukkerdej til  nødfodring. Indgridienserne er 1 del honning og 3 dele sukker. Jeg synes at det strider imod princippet om  ikke at fordrer med honning af hensyn til faren for smittespredning.
Senest rettet af Aksel Scheby tirs 15. feb 2011 16:43, rettet i alt 1 gang.
Aksel Scheby
Arbejderbi
Arbejderbi
 
Indlæg: 34
Tilmeldt: fre 24. mar 2006 13:03
Geografisk sted: Midtfyn

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Michael Rene Jensen » tirs 15. feb 2011 15:00

Hej

tror du skal læse det som 'nødfodring' :), men hvis du vil bruge dit sukker, så kast
et blik på denne video fra det engelske biforum.

http://www.youtube.com/watch?v=3KyJOM0p ... r_embedded

mvh

Michael Rene Jensen
Mvh

Michael Rene Jensen

Medlem af Biavlerforeningen Vendsyssel
Biavler fra 2010
12x10
Michael Rene Jensen
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 104
Tilmeldt: tors 14. okt 2010 19:13
Geografisk sted: Jammerbugt Kommune

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Per Kristiansen » tirs 15. feb 2011 20:39

Hej Michael
Eigil Holms lærebog er skrevet før det i lov om biavl, blev forbudt at fodre med honning, brug 2,5 kg pakker Ambrosia eller apifonda, du må aldrig bruge noget med honning.
Hilsen Per (Biinspektør i område 08 Ringsted)
Per Kristiansen
Per Kristiansen
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 198
Tilmeldt: ons 15. nov 2006 10:51
Geografisk sted: Jystrup, Sjælland

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Lars Mollerup Degn » ons 23. feb 2011 10:48

Er der så nogen, der kender til en sikker og lovlig opskrift på foderdej, man selv kan lave, hvis man kun har brug for lidt i en nødvending og synes det er for lidt at køre langt til materiel-forhandleren efter? Jeg mener for nogle år siden at have læst om en opskrift, hvor der bl.a. blev brugt formelis. Men jeg kan ikke finde det nogen steder. I min egen biavl kan jeg kun mindes at have brugt forårsfodring en enkelt gang eller to og vil helst undgå det for at være helt sikker på, ikke at få foder i honningen. Men der kan jo være nødsituationer, hvor der bare ikke er mere foder i familien i det tidlige forår. Og så kunne det også være rart at kunne lave lidt foderdej til brug ved dronninge- og småfamilieproduktion. Men er er forbruget som nævnt så småt, at det ikke kan svare sig at skulle ud og køre langt efter det.
Hobbybiavler siden 1992.
En landbigård ved Trekroner, Roskilde - 5-6 familier.
En bybigård på Diakonissestiftelsen, Frederiksberg - 5-6 familier.
Uddannet kyndig biavler foråret 2011.
Med i stiftende bestyrelse for: www.bybi.dk fra 2010-2012
Brugeravatar
Lars Mollerup Degn
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: tors 21. jun 2007 16:15
Geografisk sted: Vanløse

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Niels Ørnbøl » ons 23. feb 2011 11:53

Hej Lars.
Opskrift på foderdej....

1kg. Sukker
3 dl. Vand
25 Gram Frysetørret Glukose

Se iøvrigt det link som Michael Rene Jensen har lagt

Glucose kan købes hos http://www.bolsjehuset.dk/glukose-spraytorret.html, det er ligemeget om det er frysetørret eller flydende. Men det frysetørrede er lettere at opbevare.
Venlig Hilsen
Niels Ørnbøl
Brugeravatar
Niels Ørnbøl
Drone
Drone
 
Indlæg: 97
Tilmeldt: ons 7. apr 2010 17:55
Geografisk sted: Aalborg

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Lars Mollerup Degn » ons 23. feb 2011 15:08

Tak Niels. Den havde jeg også fanget fra linket ovenfor. Men der var jo ikke meget flormelis i den  ;D. Nej - spørg til side. Det er selvfølglig ikke et must, at der skal flormelis i. Jeg mener blot at kunne huske, at den opskrift med flormelis jeg i sin tid læste et eller andet sted, i lighed med den forbudte opskrift med honning, ikke skulle varmes op men blot kunne æltes direkte. Det ville jo være rart at slippe for den lange proces med opvarmning og nedkøling med temperaturtjek hele vejen undervejs, som videoen viser. Hvis man nu blot med de rette ingredienser kunne blande en dej sammen ved æltning alene? Nogen der kender en sådan opskrift?

I øvrigt - hvis man alligevel skal varme sukkermassen op til de grader, der nævnes i videoen - kan man så ikke roligt bruge honning i dejen? Jeg mener, al smittefare må da være udelukket efter sådan en gang ophedning?
Hobbybiavler siden 1992.
En landbigård ved Trekroner, Roskilde - 5-6 familier.
En bybigård på Diakonissestiftelsen, Frederiksberg - 5-6 familier.
Uddannet kyndig biavler foråret 2011.
Med i stiftende bestyrelse for: www.bybi.dk fra 2010-2012
Brugeravatar
Lars Mollerup Degn
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: tors 21. jun 2007 16:15
Geografisk sted: Vanløse

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Steen Horshauge » ons 23. feb 2011 15:45

Se tfb 1996 side 163
Månedens arbejde af Aksel Jørgensen,

Dejen æltes sammen af 1 pund honning eller sirup og 3 pund flormelis.
Steen Horshauge.
Steen Horshauge
Drone
Drone
 
Indlæg: 71
Tilmeldt: tors 2. dec 2010 19:59
Geografisk sted: Frederikshavn

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Lars Mollerup Degn » ons 23. feb 2011 16:01

Tak, det er nok det jeg har læst. Går ud fra at sirupen skal være lys. Er der ikke noget med, at bier får tynd mave af mørk sukker?
Hobbybiavler siden 1992.
En landbigård ved Trekroner, Roskilde - 5-6 familier.
En bybigård på Diakonissestiftelsen, Frederiksberg - 5-6 familier.
Uddannet kyndig biavler foråret 2011.
Med i stiftende bestyrelse for: www.bybi.dk fra 2010-2012
Brugeravatar
Lars Mollerup Degn
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: tors 21. jun 2007 16:15
Geografisk sted: Vanløse

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Michael Rene Jensen » ons 23. feb 2011 20:46

Hej

Har også lavet lidt research. Glukose er det samme som druesukker,
ifølge Den Store Danske Encyklopædi http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_m ... ht=glukose
Mener at have set druesukker i den lokale Føtex

mvh

Michael Rene Jensen
Mvh

Michael Rene Jensen

Medlem af Biavlerforeningen Vendsyssel
Biavler fra 2010
12x10
Michael Rene Jensen
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 104
Tilmeldt: tors 14. okt 2010 19:13
Geografisk sted: Jammerbugt Kommune

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Nicolaj Wium » tors 24. feb 2011 10:07

Mørkt sukker indeholder flere affaldsstoffer end lyst sukker. Hvis bierne først er begyndt at flyve, er det ikke noget problem. Så kan tarmen blive tømt. Indvintring på mørkt sukker et no no, det giver bugløb i løbet at vinteren.
Nicolaj Wium
Brugeravatar
Nicolaj Wium
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 259
Tilmeldt: tors 30. mar 2006 10:15
Geografisk sted: Hornbæk, Nordsjælland

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Rene' Madsen » fre 18. mar 2011 22:32

Jeg har lige lavet min egen "apifonda" og faktisk er det ret simpelt ,ikke ret meget værre end at lave
alm. sukkerlage
600 ml vand koges 100 gr druesukker hældes i og opløses  hæld 2 kg sukker i gryden og rør indtil at sukkeropløsningen
er færdig med at bruse op , lad det koge til temperaturen på 117 grader (stegetermometer eller ligende) nåes ,sæt gryden i en balje med koldt vand og køl
uden at røre i sukkeret til temperaturen er på ca 45- 50 gryden op og rør ,og næsten øjeblikkeligt begynder væsken at krystallisere
der røres i et stykke tid , lad derefter det hele køle af , pak det i vitavrap og det er klar til bierne
Min første udgave var lidt blødere end rigtig apifonda, men ikke sådan at det løb, og bierne ser ud til at tage vel imod mine gastronomiske udsekejelser.
Har iøvrigt set en opskrift uden drueskukkeret lavet på samme måde og med samme resultat tilsyneladende men den har jeg ikke prøvet endnu.
medlem af biavler foreningen vendsyssel
Rene' Madsen
Dronning
Dronning
 
Indlæg: 303
Tilmeldt: tirs 12. okt 2010 09:36
Geografisk sted: Nordjylland

Sv: Sukkerdej

Indlægaf Jørn E Jensen » man 19. sep 2011 21:58

Er der nogen speciel grund til at lave det selv? med mindre man da mangler noget at få tiden til at gå med!
Bliver det bedre for bierne eller er de ligeglade ??

Jeg tænker 1 kg. dansk sukker 7 kroner lidt druesukker, opvarmning, varmt vand til rengøring og folie til at pakke det ind i med lidt go vilje kommen man vel op på 9 kroner pr. kg. når man køber det færdigt er prisen 10,75 pr. kg

hilsen Jørn
Brugeravatar
Jørn E Jensen
Arbejderbi
Arbejderbi
 
Indlæg: 27
Tilmeldt: ons 8. dec 2010 00:13
Geografisk sted: Vamdrup og Omegns Biavlerforening


Tilbage til Praktisk biavl

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster

cron