MIKROPLASTIK I BIERNES OG VORES MILJØ – OPDATERING

24. marts 2015

bestoevning5

Danmarks Radio viste i aftes programmet Madmagasinet med fokus på mikroplastik. Desværre kunne programmet konstatere, at fænomenet mikroplastik nu også er at finde i danske fødevarer, ligesom man tidligere har fundet det i fødevarer fra andre europæiske lande.

Programmet viste bl.a. en analyse af tre honninger, der alle viste sig at indeholde mikroplastik. Den ene af de analyserede honninger var dansk, og indeholdt mindre end en tiendedel i forhold til de to udenlandske honninger. Selvom den danske honning indeholdt en meget lille mængde mikroplastik, er det alligevel kedeligt overhovedet at finde mikroplastiken.

”Det er ærgerligt at en menneskeskabt forurening findes i naturlige fødevarer herunder honning. Men vi må endnu engang konstatere, at bierne er eminente til at påvise miljøproblemer,” siger Knud Graaskov, formand for Danmarks Biavlerforening.

Mikroplastik er små plastikpartikler, der findes overalt i vores miljø. Partiklerne stammer formentlig fra industrien og den almindelige forurening i miljøet, men også fra kosmetik og cremer, hvor mikroplastik tilsættes. Mikroplastik vurderes at være luftbåren, og det kan derfor sætte sig i alt og på alt. Det er usandsynligt at bierne aktivt indsamler mikroplastik, der er således tale om mikroskopiske mængder i honningen.
Miljøbiolog Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change sad efter programmet klar til at svare på spørgsmål om mikroplastik på DRs chat. Her kunne han berette, at han selv er biavler, og elsker honning. Han kunne ikke drømme om at stoppe med at spise honning, men vil efter undersøgelserne ikke vælge den udenlandske blandingshonning.

”Foreløbig tyder intet på, at mikroplastik er sundhedsskadelig for bier og mennesker. Det er vigtigt at huske på, at fundet af mikroplastik i honning er mikroskopisk og honningens gode egenskaber overstiger med stor sandsynlighed risikoen ved mikroplastik. I sig selv er det jo ikke fødevaren som er problemet, men derimod kilderne til forureningen med mikroplastik. Vi opfordrer derfor til, at myndighederne sætter ressourcer ind på at finde kilderne, og Danmarks Biavlerforening medvirker gerne til dette arbejde,” siger Knud Graaskov.

Ud over honning påviste Madmagasinet også, at mikroplastik findes i øl, vin og flaskevand. I øvrigt skal det bemærkes, at hver dansker i gennemsnit spiser 1 kilo honning om året, og at indtaget af mikroplastik fra andre fødevarer sandsynligvis overstiger den mængde, som kommer fra honning.

Fakta – programmet analyserede følgende honninger:

 

    • Honning – Jacobsens Dansk honning – indhold: 59 partikler pr. kg.

 

    • Honning – Jacobsens Udenlandsk økologisk blomsterhonning – indhold: 795 partikler pr. kg.

 

    • Honning – Budget udenlandsk honning – indhold: 2660 partikler pr. kg.

 


Skrevet af: Danmarks Biavlerforening