HONNING TIL SÅRBEHANDLING

Honnings effekt til behandling af sår bliver mere og mere veldokumenteret. Honnings bakteriehæmmende effekt er gammel viden.

Fra gammel tid har honning været brugt til behandling af forskellige sygdomme. Varm the med honning lindrer en dårlig hals. Mange steder bruges honning til behandling af sår. Det renser og det fremmer sårhelingen. På en 5000 år gammel sumerisk lerplade, er brugen af honning til behandling af sår beskrevet. Også i det gamle Ægypten for 4000 år siden blev honning brugt til sårbehandling.

Mange års forskning har gang på gang bevist honnings værdi i moderne sårbehandling.

  • Honning forhindrer infektioner på grund af dens antibakteriologiske egenskaber.
  • Honning danner en barriere, der forhindrer væsketab og invasion af bakterier og dermed infektion.
  • Honning indeholder enzymer, som muligvis kan fremskynde sårheling og dannelsen af nyt væv.
  • Honning absorberer pus og renser dermed såret.
  • Honning formindsker smerte, irritation og fjerner ubehagelig lugt.

Honning virker imod bakterier på flere måder. Honning har et højt osmotisk tryk, det trækker vand ud af bakterierne så de dør af dehydrering. Honning indeholder et enzym der danner en svag brintoverilteopløsning. Brintoverilte dræber bakterier.

Honning indeholder tillige metylglyoxal, et giftstof som vores fordøjelse kan håndtere. Bakterier har ikke samme evne, de dør af stoffet.  Særligt manukahonning fra New Zealand har et højt indhold af metylglyoxal. Det samme har imidlertid den lyse rapshonning danske honningbier producerer.

Endelig påvirker honnings lave pH-værdi også bakterier i negativ retning, så de færreste overlever.