SENSORIK OG HONNINGBEDØMMELSE

Danmarks Biavlerforening har udgivet temahæftet “Sensorik og honningbedømmelse”. Heri kan du læse om, hvordan man beskriver honnings smag, duft, udseende, tekstur og mundfølelse. Hæftet er skrevet af Danmarks Biavlerforenings sensorikgruppe og en phd-studerende fra Københavns Universitet, KU-LIFE.

Hvorfor sensorik og honningbedømmelse?
– Og hvordan alle medlemmer kan have glæde af det.

Formålet med at arbejde med sensorik og honningbedømmelse er, at vi i Danmarks Biavlerforening til stadighed skal have fokus på honningkvaliteten og biavlerens håndværk. Derudover har vi brug for at udvikle et fælles ”honningsprog”, så vi kan beskrive vores honninger og med det udbrede kendskabet til honning og dermed efterspørgslen. Mangfoldigheden af vores honninger er allerede stor, men har potentiale for at blive meget større. Udviklingen af nye honningtyper kan hjælpe med til at sælge mere honning.

Sensorik i Danmarks Biavlerforening er to dele:

  • Den ene del er den kvalitative del, hvor håndværket omkring honningfremstillingen bedømmes.
  • Den anden del er den beskrivende del. Her vil vi udvikle en ensartet måde at beskrive honningen på ud fra smag, duft, tekstur osv.

Vi vil indføre et honningsprog, der er dækkende for hele Danmark. Løbende vil vi annoncere et ”honninghjul”, der i grafik illustrerer nogle af de vigtigste egenskaber ved honningen. Så kan både biavlere og honningspisere sætte fælles ord på den honningoplevelse, de har. Det gør honningoplevelsen mere nuanceret og muliggør en skelnen mellem forskellige typer af honning. En større nuancering vil også gøre det nemmere og sjovere at gå på opdagelse i de forskellige honningtyper og derved hjælpe til med at finde ens egne favoritter. Den beskrivende del er altså rettet mod kunden. Det bliver muligt for alle at printe en etiket til honningen. Etiketten kan indeholde et ”honninghjul” og en beskrivelse af honningen ud fra de fastsatte egenskaber.

Den kvalitative del er rettet mod biavleren selv og skal være en rettesnor for, hvad vi i Danmarks Biavlerforening kalder kvalitetshonning. Her er det biavlerens håndværksmæssige indsats, der er i fokus. Det handler bl.a. om, at honningen skal være ren og uden urenheder, at honningen skal være mærket korrekt, at honningen dufter, som den skal af honning og at honningen ikke gærer.

Gruppen for Sensorik under Danmarks Biavlerforening har arbejdet hårdt med at lave dette hæfte, og jeg håber, at I alle vil tage godt imod det og være med til at arbejde for at gøre honningen mere mangfoldig, øge kvaliteten og maksimere afsætningen. Et kvalitetsprodukt KAN sælges til en højere pris.

På sensorikgruppens vegne
Claus Groth Hede

 

Læs temahæftet “Sensorik for biavlere” her.