HONNINGANALYSE

Du har som medlem af Danmarks Biavlerforening mulighed for at få lavet vigtige analyser af din honning i Danmarks Biavlerforenings laboratorium.

Målet er at biavlerne kan få resultaterne hurtigt – altså før honningen er solgt, eller før man skal afgøre, om den krystalliserer eller forbliver flydende og derfor kan hældes på glas. Med disse analyser kan man lave sikre prognoser om, hvordan den vil opføre sig, om den har været korrekt opbevaret, samt hvor den ligger rent kvalitetsmæssigt, herunder om honningen lever op til de øgede krav, der giver mulighed for at erhverve kvalitetsmærket for den pågældende honning.

 

DER KAN INDTIL VIDERE LAVES FØLGENDE ANALYSER:

  • Vandindhold (vandprocent og vandaktivitet)
  • Sukkersammensætning (indhold af glukose og fruktose)
  • Ledningsevne
  • pH
  • Diastase (indhold af enzymer)
  • HMF

På sigt er det håbet også at kunne analysere indhold af gærpartikler samt sammensætning af pollen i honningen.

 

TEMAHÆFTE OM HONNINGKVALITET

I temahæftet fra februar 2022 Honningkvalitet kan du bl.a. læse mere om vandindhold og risiko for gæring, krystallisering og sukkersammensætning, enzymer og HMF, urenheder og sining, samt korrekt mærkning og det nye kvalitetsmærke. Temahæftet kan læses her.

 

VI TILBYDER FØLGENDE ANALYSEPAKKER

Fuld analyse

Honningen analyseres for vandindhold, sukker (glukose og fruktose), diastase, HMF, ledningsevne og pH.

Sukkerindholdet kan bruges til at vurdere, hvor hurtigt honningen vil krystallisere. Ledningsevnen kan give en indikation af, hvorvidt honningen indeholder honningdug. Diastase og HMF bruges til at vurdere, om honningen har været korrekt opbevaret, eller om den har været udsat for varme eller har været opbevaret længe.

Pris: 390,- kr. per prøve

 

Sukkeranalyse

Der måles vandindhold, glukose, fruktose, ledningsevne og pH.

Analysen kan bruges til at vurdere, hvor hurtigt honningen vil krystallisere. Den kan også give en indikation af, hvorvidt en honning indeholder honningdug.

Pris: 290,- kr. per prøve

 

Kvalitetsanalyse

Der måles vandindhold, diastase og HMF.

Denne analyse kan bruges til at vurdere, om honningen har været korrekt opbevaret, eller om den har været udsat for varme eller har været opbevaret længe.

Pris: 190,- kr. per prøve

 

SÅDAN GØR DU

Udtag en prøve af den honning, som du vil have analyseret. Vi skal bruge mindst 150 gram honning for at kunne gennemføre analysen.

Registrér din prøve på www.bilab.dk, hvorefter du vil modtage en e-mail med en prøvekode. Herefter betaler du for prøven på www.bishoppen.dk under menupunktet ”Analyser” – husk at notere prøvekoden!

Når prøven er betalt, kan du indsende din prøve – husk at vedlægge prøvekoden og pak honningen forsvarligt ind!

Du vil modtage en e-mail med resultaterne af analysen.

 

DANMARKS BIAVLERFORENINGS KVALITETSMÆRKE
Når din honning er blevet analyseret (fuld analyse eller kvalitetsanalyse) og lever op til kravene for det nye kvalitetsmærke (vandindhold maks. 18,5%, Diastase mindst 15 DN og HMF højest 15 mg/kg), har du mulighed for at bestille kvalitetsmærket på bishoppen. Du kan læse mere om kvalitetsmærket her.