DET BLIVER LETTERE AT VÆRE BIAVLER

Fødevarestyrelsen har orienteret om de nye regler for Branchekoder og lettelser i dokumentationen af at man overholder GMP (God biavlerpraksis).

Der er sket en lettelse af dokumentationskravet. Det er ikke længere noget krav, at man noterer dato og tidspunkt for hvornår man har gjort tingene, f.eks gjort rent i slyngerummet.

Men der er ikke ske reduktion i kravene til God Hygiejnisk Praksis. Så der skal stadigvæk være lige så rent som anført i Branchekoden.
I forbindelse med et eventuelt kontroltilsyn vil kontrollanten derfor bruge tiden på at kontrollere, at der er rent og at arbejdet er tilrettelagt, så God hygiejnisk Praksis tilgodeses, frem for at kontrollere at man har noteret datoer og tidspunkter i branchekoden.

Der er stadig dokumentationskrav for overholdelse af kritiske kontrolpunkter. Det betyder, som anført i Branchekoden, at biavlere skal huske at gemme kvitteringer for foderkøb og eventuelle recepter i de tilfælde at man bruger lægemidler i varroabekæmpelsen.

REGISTRERING VED SALG PÅ MARKEDER
Vi skal minde om, at biavlere der sælger mindre mængder af egen honning til forbruger og detailhandel ikke behøver at blive registreret.
Biavleren må også lejlighedsvis deltage i markeder, dyrskuer og lignende hvor han/hun sælger egne biavlsprodukter (honning og pollen). Man må også sælge vokslys og andre ting, som ikke er fødevarer uden at være registreret. Man skal naturligvis overholde God hygiejnisk Praksis, som beskrevet i Branchekoden. Lejlighedsvis betyder op til 10 gange på et år, men højst 30 dage sammenlagt.

Såfremt man deltager i flere markeder om året, eller såfremt man sælger biavlsprodukter (honning, pollen m.v.) fra andre skal man registreres hos fødevarestyrelsen.

Læs og download branchekoden her på siden.