MJØD

MJØD – KUNST OG VIDENSKAB
At lave mjød er en århundred gammel kunst som kan nydes af enhver hjemmebrygger. Som ved fremstilling af god mad og drikkelse, så er fremstilling af mjød en blanding af videnskab og kunst. Denne vejledning er udformet som en hjælp til at forstå de grundlæggende principper for mjødfremstilling.

MJØDBRYGNINGENS HISTORIE
Mjød er en af verdens ældste gæret drikkelse. Ældgamle myter og skrifter over hele verden henviser til alkoholiske drikke som blev drukket af både mennesker og guder.

Mjød var en del af kelternes og vikingernes ritualer. Troen var at mjøden havde magisk helsende kræfter.  Mjøden skulle kunne øge frugtbarheden. Ordet ”honey-moon” (=honningmåne, =hvedebrødsdage) kommer af at de nygifte skulle drikke mjød i en hel måned (a moon) efter brylluppet. Hvis mjøden var af ”god kvalitet” ville der blive født en søn 9 måneder senere.

Efterhånden som civilisationen og landbruget udviklede sig, blev mjøden erstattet af vin fremstillet af druer eller andre frugter og øl blev fremstillet af byg eller hvede. I det nordlige Europa, hvor druer har vanskelige vækstforhold forblev mjøden dog populær indtil man begyndte at kunne importere vin fra det det sydlige Europa.

Variationen af typer af mjød har sine rødder i gammel kultur. Traditionen med at tilføre bitre urter startede i middelalderen. At blande druer og anden frugt med mjød startede i den romerske tidsalder.

TYPER AF MJØD
Mjød er en alkoholisk drik fremstillet ved at gære en blanding af honning og vand. Traditionel mjød er simpelthen honning og vand. Variationer indenfor emnet har eksisteret igennem alle årene og strækker sig over den traditionelle mjød til indviklede blandinger af frugtjuicer og urter.

  • Mjød kan værende mousserede. Dette kræver dog en sekundær gæring i flasker af champagnetypen.
  • Traditionel mjød: En gæret honningdrik lavet af ca. 1,1 kg honning opløst i 3,8 l vand.
  • Krydret mjød: Oprindeligt krydret med en kombination af urter, men senere hen blev humle mere populært.
  • Melomel = frugtmjød. Mjød lavet af frugt juice.