Få en smagsprøve på biernes arbejde

Lørdag kan man over hele landet smage frugterne af biernes anstrengelser, nemlig jordbær og honning. Når bierne producerer honning, sikrer de samtidig bestøvningen, så vi får flere og bedre jordbær.

Lørdag den 22. juni fejrer biavlere over hele landet Honning&Jordbærdag. Denne dag kan man ved mere end 100 arrangementer rundt i landet smage årets første høst af honning sammen med lækre danske jordbær.

Ud over, at jordbær med nyslynget honning er en himmelsk smagsoplevelse, så hænger de to ting også sammen på en anden måde. Når bierne indsamler nektar i jordbærblomsterne for at lave dette til honning, så overfører de samtidig pollen fra blomst til blomst og derved bestøves blomsterne.

Efter at bierne har bestøvet jordbærplantens blomster, vil der blive dannet flere og flottere jordbær. Forsøg har vist, at udbyttet stiger med op til 70 %, når jordbærrene er optimalt bestøvet. En optimal bestøvning give større og mere velformede frugter, men nyere forsøg har vist, at den også kan forbedre andre kvalitetsparametre, f.eks. modner jordbær hurtigere og mere ensartet, ligesom de bliver rødere, fastere og i nogle tilfælde sødere. Desuden holder jordbærrene længere i butikkerne og hos forbrugerne.

“Biernes bestøvning er generelt vigtig for vores fødevareproduktion. FN´s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, anslår, at 100 afgrødetyper udgør 90 procent af verdens fødevarer – af disse er 71 bi-bestøvede” siger formand for Danmarks Biavlerforening Arne T.Henriksen.

Nektaren, som indsamles fra blomsterne, forarbejder bierne hjemme i bistadet, så det bliver til den skønneste honning. Og netop i disse dage høster biavlerne årets første honning. Den nyslyngede forårshonning har den fine og harmoniske smag, der indgår i en fuldendt symfoni sammen med de røde jordbær. Det kan alle få lov at smage, når Danmarks Biavlerforening lørdag fejrer den årlige Honning & Jordbærdag ved mere end 100 arrangementer landet over.

Læs mere om bier og se en oversigt over arrangementerne på:

www.vi-elsker-honning.dk/honningjordbaerdag-2019

 

21. juni 2019


< TILBAGE