BISVÆRMEN

Vidste du, at en bifamilie kan finde på at dele sig? Så er der lige pludselig ikke kun en bifamilie, men to. Når en bifamilie deler sig, siger man at bierne sværmer.

Som regel kan bierne finde på at sværme i maj og juni. De sværmer fordi der er blevet så mange bier i bifamilien, at der er nok til to bifamilier – samtidig er der blevet for lidt plads inde i bistadet. En bifamilie sværmer ved, at den gamle dronning flyver hjemmefra sammen med mere end halvdelen af arbejderbierne. Når sværmen forlader bistadet bliver luften næsten helt sort af de mange tusinde bier som flyver afsted. Du kan også høre en brummende lyd, når en sværm kommer flyvende.

sværmning

Himlen bliver helt tæt af brummende bier, når en bifamilie sværmer. Foto: Karin Gutfelt & Torben Overgaard.

Tilbage i bistadet er der stadig mange tusinde bier. Og samtidig har den gamle dronning sørget for, at der er en ny dronning på vej. Snart efter vil den nye dronning flyve ud og parre sig med droner. Herefter er hun klar til at overtage bifamilien, som sværmen forlod.

I første omgang flyver sværmen ikke så langt væk fra bistadet. Ofte slår den sig ned i et træ, hvor bierne samler sig i en klase. Her hviler de fleste af bierne sig, mens andre flyver ud for at finde et sted, hvor de kan bo. Når de har fundet en ny bolig, flyver alle bierne i sværmen derhen og flytter ind.

svaerm

En bisværm har sat sig i et træ. Slev om der er mange bier, så behøver du ikke være bange. Inden bierne sværmede, fyldte de så meget honning i deres maver, at de ikke kan stikke. Foto: Benny Gade.

HAR DU SET EN BISVÆRM?

Er du så heldig at se en bisværm komme flyvende og sætte sig i et træ, så kan du ringe til en biavler, som kommer og fjerner bierne.

Men måske vil du selv have sværmen? Så skal du bare have et bistade, som de kan bo i – og så er du lige pludselig selv blevet biavler.

sværmhenter

Biavlerne vil meget gerne komme for at hente en bisværm. Så har de nemlig fået en ny bifamilie. Foto: Steen Knudsen.


TILBAGE