Hvad er DM i honning?

Danmarks Biavlerforening anser DM-honningbedømmelsen som det officielle Danmarksmesterskab i honning.

Du skal naturligvis først og fremmest deltage i honningbedømmelsen for at få din honning kvalitetsvurderet af et dommerpanel bestående af meget erfarne honningdommere.

Fem kategorier 
Honninger kan tilmeldes i fem kategorier, nemlig fast, flydende, “silkehonning”, sortshonning (herunder lynghonning) og honning tilsat smag (f.eks. vanilje, kakao, citrus m.m.). Kategorien “silkehonning” er ny (2024) og ved “silkehonning” forstås: Honning der er krystalliseret. Den står lind i glasset og vil flyde sammen, hvis man tager af den. En silkehonning er finkrystallinsk, ensartet, uigennemsigtig, blank og skinnende på toppen.
I bedømmelsen gives der mellem 1 og 15 point for ydre fremtoning, duft, konsistens/viskositet, mundfølelse og smag/eftersmag.

Bedømmelsen 
I bedømmelsen lægger dommerne særlig vægt på produktets kvalitet, og varen skal således teknisk set være i orden. Dommerne fokuserer også på eventuelle særlige egenskaber ved honningen, som fremhæver den i forhold til andre honninger.
Ved den ydre fremtoning vurderes blandt andet honningens fremtoning i emballagen, og om honningen er fri for urenheder, samt selvfølgelig honningens farve.
Dommerne vurderes også honningens duft, og de bider især mærke i, om duften er attraktiv og måske ligefrem overraskende. Konsistensen vurderes og sammenholdes med om den er passende i forhold til den kategori, hvor honningen er tilmeldt.
Mundfølelsen er en del af smagsoplevelsen, og derfor vurderer dommerne blandt andet om honningen er glat eller krystallinsk. Endelig vurderer dommerpanelet honningens smag.
Honningen skal desuden være korrekt mærket – du finder kravene for korrekt mærkning af honning her

Præmiering
I hver kategori uddeles guld-, sølv- og bronzediplomer. Præmierede honninger har ret til at blive forsynet med en særlig etiket, som fortæller at honningen har opnået f.eks. en guldmedalje ved honningbedømmelsen. Etiketterne kan bruges i markedsføringen af det parti honning, som er blevet præmieret.

 

Honningen som opnår den højeste pointscore på tværs af alle kategorier, kåres som Danmarks bedste honning og kan biavleren bag honningen kan derfor bryste sig af titlen: Danmarksmester i honning.

 

 


< TILBAGE