16-årig nordjysk biavler vinder bronze ved international konkurrence

08. juli 2019

Den 16-årige biavler Asger Degn fra den nordjyske by Nørager, fik sent lørdag aften hængt en bronzemedalje om halsen, da han opnåede en flot 3. plads ved International Meeting of Young Beekeepers (IMYB) i Slovakiet.

 

I de seneste dage har en dansk delegation deltaget i den internationale biavlerkonkurrence, hvor 85 unge i alderen 12-18 år skulle dyste på kundskab og kunnen inden for biavl. De unge biavlere, der kommer fra 29 lande, dystede i discipliner som stadepasning, mikroskopi og plantekendskab.

 

Hård konkurrence

I konkurrencen skulle deltagerne bl.a. gennemgå en bifamilie og fortælle om de forskellige ting, de så. Der skulle også demonstreres evner inden for honningslyngning, og til sidst skulle 25 spørgsmål besvares. Det viste sig, at kampen om de tre første pladser blev meget tæt. Faktisk var der kun 1½ points forskel mellem 1. og 3. pladsen. Desværre missede Asger Degn ét eneste spørgsmål. Havde han svaret rigtigt på spørgsmålet, skulle han have stået øverst på sejrspodiet.

 

»Det er rigtig dejligt at have vundet en medalje, og især når man tænker på, at det jo egentlig er verdensmesterskaberne for yngre biavlere. Næste år går jeg efter 1. pladsen,« siger Asger Degn.

 

Grænseløse venskaber

IMYB er ikke udelukkende en konkurrence, men et arrangement, hvor unge på tværs af landegrænser kan mødes og knytter venskaber omkring deres fælles interesse for biavl. I programmet for IMYB er der således afsat masser af tid til socialt samvær og kulturelle oplevelser.

 

»Jeg synes, at arrangementet er rigtig godt fordi det både er en blanding af konkurrence og møde. Man får rig lejlighed til at være sammen med andre unge, der har den samme interesse, og det er rigtig spændende at høre om, hvordan de gør tingene i deres hjemlande,« siger den unge biavler.

 

International bevågenhed

De dygtige unge biavlere havde også de internationale mediers bevågenhed, og således bragte både BBC og Discovery Channel indslag og interviews fra IMYB.

Danmarks Biavlerforening har tre gange tidligere været repræsenteret ved IMYB. Næste år holdes IMYB i Slovenien, mens Rusland i 2021 er vært for arrangementet.

Unge biavlere, som har interesse i fremtidige arrangementer, kan allerede nu sende en mail til dansk@biavl.dk mærket “Ung biavler”. De vil så få information om fremtidige arrangementer for unge biavlere.