Basiskursus i Biavl fortsætter

27. november 2015

Et nyt forløb af “Basiskursus i Biavl” begynder på Dalum Landbrugsskole i Odense, hvor kursets del I – A holdes lørdag den 16. og søndag den 17. januar 2016 og del I – B lørdag den 2. april og søndag den 3. april 2016.

Har du, som biavler et ønske om at få en større viden om bier og biavl end den, du har fået gennem begynderundervisningen i skolebigården? Så vil deltagelse i “Basiskursus i Biavl” helt sikkert kunne opfylde dette ønske. Dels gennem det intensive kursusforløb på ca. 50 timer (omfatter både del I og del II), hvor du møder mange spændende undervisere, og dels gennem den erfaringsudveksling, der finder sted på et kursus, hvor du bor på kursusstedet.

Kurset er delt i to dele – del I er på 4 dage, fordelt over to weekender (del I – A og del I – B) – og del II på 3 dage, som er samlet på en forlænget weekend.

Del I – A handler om biavlen i Danmark, generelt. Om, hvordan det fysiske miljø omkring biavlen kan organiseres, som for eksempel indretning af bigården, hvilken type af stader man skal anvende, hvordan man kan undgå arbejdsskader etc. Der er en ekskursion til en etableret biavler, så du kan se, hvordan han har indrettet bigård og faciliteter omkring honninghåndtering m.m. Du lærer nogle grundlæggende økonomiske begreber vedrørende etablering og drift af en bigård. Og en erfaren biavler kommer ind og fortæller, hvordan han har tilrettelagt arbejdet i sin bigård henover året.

Del I – B tager udgangspunkt i bien. Her lærer man om biernes naturhistorie, om bisamfundets levevis og om biernes evne til at kommunikere. Du lærer om biernes anatomi, og gennem mikroskopet ser du bien på en helt anden måde, end du nogensinde før har gjort. Gennem undervisningen i biernes fødegrundlag lærer du også om biernes betydning for den vilde flora og for kulturplanterne. Endelig er honning også et emne på kursets første del, idet du lærer, hvad honning er, og hvordan man kan beskrive de forskellige smagsnuancer i honningen.

På kursets del II er der fokus på biernes sundhed, og hvorledes man kan forhindre sygdomme. Har man fået en sygdom i sine bifamilier, skal man også kunne identificere den og vide, hvad man skal gøre. Du bliver undervist i de grundlæggende begreber i dronningeavlen, og hvordan man kan danne småfamilier. Også udvikling og markedsføring af biernes produkter er et tema i kurset. Endelig vil du få et overblik over de love og bestemmelser, der er gældende for biavlen i Danmark.

Du kan få yderligere oplysninger om kursets indhold og pris ved at henvende dig til kursuskoordinator Majken Helsgaard på mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..”>mh@dalumls.dk. Majken vil også kunne tage imod evt. tilmelding til kurset.

Kurset er udviklet i et samarbejde mellem de 5 biavlsorganisationer i Danmark, NaturErhvervstyrelsen og Dalum Landbrugsskole. Underviserne er alle kapaciteter indenfor deres område, og mange er også selv erfarne biavlere.


Skrevet af: Danmarks Biavlerforening