Biavlere kræver ærlig mærkning af honning

18. april 2023

I en ny kampagne, lanceret af organisationen Copa-Cogeca, opfordrer biavlere over hele EU til at stramme reglerne for mærkning af honning.

Biavlere i EU opfordres til at stå sammen om hashtagget #HoneYstLabellingNow og på den måde presse på for politisk handling. Dette sker i lyset af den nyligt offentliggjorte rapport fra EU-kommissionen, der viser at næsten halvdelen af den honning, der importeres til EU kan være forfalsket.

Løsningerne til at tackle denne massive svindel skal implementeres i den kommende revision af EUs Honning-direktiv.  Det er i denne sammenhæng, at Copa-Cogeca opfordrer til en mobilisering af alle EUs biavlere på de sociale medier under hashtagget #HoneYstLabellingNow.

Tanken er, at biavlere rundt om i Europa skal dele billeder eller videoer, der fortæller om, hvordan det udbredte honningsfusk påvirker den enkelte biavler, sammen med de krav om at det fremover skal fremgå tydeligt hvilke lande honning kommer fra.

Det skal med andre ord være slut med at skrive at honning er: ”Blanding af honning fra EU” eller ”Blanding af honning fra lande i og uden for EU”.

Ud over mere præcis mærkning opfordres EU også til at sikre bedre og mere systematisk kontrol af den honning, der importeres til EU.

Sådan støtter du kampagnen:

  • Lav et opslag på et socialt medie med dig selv og gerne et skilt med teksten: #HoneYstLabellingNow
  • Fortæl i opslaget hvorfor man skal beskytte biavlerne og hvilke konsekvenser honningforfalskning kan have. Husk at sætte hashtagget #HoneYstLabellingNow i opslaget.
  • Husk at like andre biavlere, der laver opslag med budskabet.

 

Du kan se eksempler på opslag her:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skrevet af: Rune Havgaard Sørensen