Branchemøde om biavlens aktuelle situation

22. november 2019

Mandag den 18. november inviterede Danmarks Biavlerforening på vegne af Binævnet til branchemøde om situationen på honningmarkedet.

 

Branchemødet blev indledt med en videohilsen fra fødevareminister Mogens Jensen, som lagde vægt på, at det skal være slut med at hælde udenlandsk honning på glas, og derefter mærke honningen som dansk produceret. Mogens Jensen understregede, at ”det er vigtigt at fastholde dansk honningproduktion og udvikle den, ikke mindst for bestøvningens skyld”. Ministeren sluttede sin hilsen af med at takke de danske biavlere for indsatsen med at bestøve Danmark. Herefter holdt Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen indlæg, hvor han bakkede op om ministerens melding om, at det ikke skal være muligt at sælge udenlandsk honning mærket som dansk produceret.

 

Mødet var primært henvendt til erhvervsbiavlere, og de omkring 100 fremmødte kunne blandt andet høre et særdeles interessant indlæg fra chefkonsulent Lærke Kirstine Lund fra Landbrug & Fødevarer. Hun fortalte, at honning ikke er den eneste fødevare, der har oplevet en situation, hvor det er så godt som umuligt at komme af med produktet til grossist. Andre brancher inden for fødevareerhvervet har oplevet lignende situationer. Gennem eksempler gav Lærke Kirstine Lund god inspiration til, hvad biavlen kan lære af andre branchers kriser.

Dagen bød også på paneldebat med opkøbere på honningmarkedet, og her kunne Stig Lauersen fra Scandic Food fortælle om vanskelighederne med at prissætte honning, blandt andet på grund af at grossisterne skal byde ind med årsaftaler til de store detailhandelskæder. Opnås en årsaftale er det til en fast pris, og denne pris gælder for hele året.

 

Eftermiddagens program bød på workshops om ”eksportmuligheder som lille virksomhed”, ”godkendelse af faciliteter til fødevareproduktion” og om ”produktudvikling og markedsføring”

 

https://www.facebook.com/405601659483007/posts/2666075433435607?vh=e&d=n&sfns=mo