Få din honning bedømt sammen med landets fineste fødevarer

22. september 2016

Side om side med landets fineste fødevarer kan din honning blive vurderet og bedømt. Det sker når Danmarks Biavlerforening igen i år deltager ved International FOOD Contest i Herning.

På International FOOD Contest, som i år finder sted den 1. – 3. november bedømmes og udstilles mejeriprodukter, øl, vin, fiskeprodukter og mange andre fødevarer. Gennem de senere år er honning også blevet en fast del af udstillingen, og flere biavlere har modtaget præmier for deres gode honninger.

Således er dansk honning også blevet synliggjort overfor messens mange besøgende, der omfatter alt fra kinesere til køkkenchefer. Alle de deltagende honninger bliver nemlig efter bedømmelsen udstillet, med mulighed for at de mange besøgende kan smage på produkterne.

De deltagende honninger kvalitetsvurderes af et professionelt dommerpanel bestående af dommere fra Danmarks Biavlerforening og dommere fra fødevarebranchen. Dette medfører naturligvis at de bedste honninger kan tildeles ærespræmie, guld-, sølv- og bronzediplomer. De præmierede biavlere kan efterfølgende anvende præmieringen i forbindelse med markedsføring af deres produkter.

Bedømmelsen
De deltagende honninger bliver bedømt ud fra fem parametre: ydre fremtoning, duft, konsistens/viskositet, mundfølelse og smag/eftersmag.

For hver parameter gives der mellem 1 og 15 point. Samtidig skriver dommerne enkelte bemærkninger, som efterfølgende bliver sendt til biavleren. Dommerne lægger i bedømmelsen særligt vægt på produktets kvalitet, varen skal således teknisk set være i orden. Endvidere fokuserer dommerne på honningens særlige egenskaber, som fremhæver den i forhold til andre honninger.

Det er muligt at tilmelde honninger i kategorierne ”Rørt honning”, ”Flydende honning”, ”Sortshonning” (herunder lynghonning) og ”Blandingshonning” (honninger tilsat smag, f.eks. vanilje, kakao, citrus). Såfremt der ikke tilmeldes minimum 5 honninger i en kategori, vil de tilmeldte honninger indgå i en af de øvrige kategorier, men stadig blive vurderet som sin egen type.

Tilmelding
Prisen for at deltage er kr. 600,- for første tilmeldte honning, kr. 400,- for honning nummer to, og kr. 300,- for efterfølgende honninger. Betaling og tilmelding sker i forbindelse med tilmelding senest den 17. oktober på www.bishoppen.dk

Efter tilmelding skal du indlevere fire glas honning á 450 gram. Hvis der anvendes mindre emballage, skal den samlede mængde blot være minimum 1 kg. Honningen skal være i din sædvanlige salgsemballage og mærket korrekt. Produkterne sendes til eller indleveres i Messecenter Herning forud for arrangementet – nærmere information om dette oplyses efter tilmelding.

Mjød er med igen
Igen i år vil mjødproducenter, der producerer mjød på kommerciel basis, kunne sende deres produkter til bedømmelse. Mjød vil indgå som en kategori under vinene, hvor dommere med rutine i denne type produkter vil bedømme smagen.
Tilmelding af mjød sker ligeledes på www.bishoppen.dk. Pris for deltagelse og tilmeldingsfrist er den samme som for honning.


Skrevet af: Rune Havgaard Sørensen