Hjælp med at forstå biernes fødekilder ved at sende billeder ind

22. marts 2022

De fleste biavlere ved, at raps, frugttræer og hvidkløver er vigtige trækplanter for bier. Men hvad samler honningbierne ellers på? Blomster kommer og går, og det skifter fra sted til sted og uge til uge, hvad der findes af blomster. Honningbierne er fantastisk gode til at følge blomstringen, og finder hurtigt de skiftende pollenkilder. Det gør de ved at have spejdere, som konstant er på udkig efter rige blomsterforekomster.

Kan vi bi-interesserede mennesker bruge samme princip om at flere øjne ser bedre, og ved fælles hjælp afdække hvad der er værdifulde fødeplanter? Hjælp os med at blive klogere på biernes spisevaner, og deltag i en fotokonkurrence i Tidsskrift for Biavl! Du behøver hverken at være fotograf eller bruge avanceret fotoudstyr. Men del dine observationer af gode trækplanter med os og andre biavlere.

Har du set eller hørt honningbierne arbejde flittigt i blomster i dit nærområde? Måske en plante, som normalt ikke gør sig bemærket med store blomster eller flotte farver, en eksotisk haveplante, eller blot andre planter end dem, som vi kender som biernes foretrukne pollenkilder?

Send dit/dine billeder til lkm@ecos.au.dk og angiv fotografens navn, sted, dato (hvis taget med telefon lagres dette med billedet), og gerne et bud på blomstens navn. Så vil vi hver måned resten af sæsonen dele et udvalg af billeder med bibladets læsere.

Ved indsendelse af billeder giver du tilladelse til, at billederne fremadrettet må bruges af Institut for Ecoscience og Offentlig Bisygdomsbekæmpelse ved Aarhus Universitet og Danmarks Biavlerforening med angivelse af fotograf.Bi i perlehyacint. Foto Per Kryger.


Bi i erantis. Foto Yoko L. Dupont.


Bi i vorterod. Foto Yoko L. Dupont.