Honninger søges til svensk forskningsprojekt

25. marts 2021

Kunne du tænke dig at få analyseret ægtheden af din honning og samtidig være med i et svensk forskningsprojekt om honnings geografiske og botaniske oprindelse?

Honning er én af de fødevarer, der på verdensplan er mest udsat for forfalskning. Derfor er det vigtigt med effektive metoder til at undersøge, hvorvidt en honning er ægte, eller om den har været udsat for forfalskning.

Et svensk projekt vil gennem 2021 og 2022 udvikle metoder til at undersøge en honnings geografiske og botaniske oprindelse. Samtidig er det målet at udvikle metoder til at optimere produktionsprocessen for honning for at sikret en høj kvalitet af det endelige produkt.

Til dette brug vil der blive udført holdbarhedsanalyser og sensoriske beskrivelser for hver unik honning.Honninganalyserne vil blive samlet i en reference-database med omkring 2000 honninger. Formålet med databasen er at danne grundlag for at kunne bestemme hvor fremtidige honninger stammer fra. Det er her, din honning kommer ind i billedet!

KRAV TIL DELTAGENDE HONNINGER

  • Der skal bruges 50-100 honninger fra hvert deltagende land
  • Honningen skal stamme direkte fra biavlerne – for at sikre ægte, lokal honning
  • Honningen skal være fra høsten 2020
  • Prøverne skal stamme fra detailpakning, dvs. honning, der er klar til at blive solgt til den endelige forbruger
  • Hver prøve skal indeholde 100 gram honning, pakket i dobbelt plasticpose***
  • Hvis du kender – eller har en formodning om – kilden til nektar/pollen, må du meget gerne informere om dette

HVAD SKAL DU GØRE

Hvis du er interesseret i at deltage i projektet, skal du tilmelde din(e) honning(er) (max 3 forskellige honninger pr. biavler) ved at klikke på dette link:

Klik her for at tilmelde honning.

Når vi har de honninger, vi skal bruge, lukker vi for tilmeldingen. Hvis din honning bliver udvalgt, vil du modtage en mail, med oplysninger om hvor den sendes hen.

HUSK at emballere honningen godt, inden den sendes! Pakkerne bliver ikke altid behandlet pænt under forsendelsen, og skulle nødigt gå i stykker undervejs.

Alle omkostninger til forsendelse og honninger vil blive refunderet og du vil modtage direkte besked om analyseresultaterne for din(e) honning(er).

OPDATERET 29/3. Vi har modtaget tilstrækkeligt antal tilmeldinger, som vi vil kontakte med yderligere informationer. Tilmeldingen er derfor lukket.


Skrevet af: Ole Kilpinen

Er du endnu ikke medlem?

Bliv medlem af Danmarks Biavlerforening og bliv en del af et attraktivt fælleskab. Du får samtidig mulighed for at drage nytte af de mange medlemsfordele.

Bliv medlem her.