Honningsvindel rammer biavlere hårdt: Det er en hån mod producenterne, siger Medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen

31. marts 2023

Næsten halvdelen af honning, der importeres fra lande uden for EU viser tegn på forfalskning. Der er altså stor risiko for, at en stor del af den udenlandske honning, man køber i supermarkedet, slet ikke er honning. Set fra min stol i Europa-Parlamentet er det helt vildt, at så stor en del af den importerede honning ikke overholder lovgivningen!

 

Virksomheder fra tredjelande udnytter systemet og sælger med store gevinster kopiprodukter, der vildleder forbrugerne og presser de biavlere, som overholder reglerne. Europæiske biavlere, der ser honningdirektivet som sin grundlov, bliver ofrene for den grådige opførsel fra tredjelandes producenter.

 

Jeg besøgte Danmarks Biavlerforening i fjor og mødte mange passionerede biavlere, der står for godt håndværk og kvalitetshonning. Derfor smerter det mig, når skruppelløse virksomheder sælger kopivarer og høster frugterne af biavleres hårde arbejde.

 

Det er en stor hån, når svindelprodukter lander på hylderne i supermarkedet – side om side med danskproduceret honning. De danske biavlere producerer kvalitetsprodukter og bidrager samtidig til den øvrige fødevareproduktion. En imponerende indsats, som skal beskyttes mod svindlerne fra tredjelande!

 

Det vurderes nemlig, at op mod 80 procent af planter i vores del af verden afhænger af insektbestøvning, deriblandt vigtige blomstrende afgrøder.

 

Nyheden om svindlen bekymrer mig. Biavlerne kæmper allerede med lavere priser grundet importprodukter. Hvis svindelnummeret får lov til at fortsætte, risikerer vi, at biavlere må lukke eller skærer ned i deres antal af bifamilier. En beskåret dansk produktion giver forbrugerne dårligere produkter, og giver afgrøderne dårligere vilkår, når bestøvningen mangler. Det er helt skævt

 

Virksomheder, der udnytter biavlernes gode renommé til ulovligheder, skal stoppes. Det kræver politisk handling. Der er behov for øget kontrol med import fra tredjelande, så forfalskede produkter ikke lander på supermarkedets hylder. Samtidig skal det gøres tydeligere for forbrugerne, hvor honningen kommer fra, så forbrugerne kan støtte det gode håndværk, som danske og europæiske biavlere står for.

 

Derfor vil jeg nu løfte sagen i Europa-Parlamentet, hvor jeg blandt andet har en plads i Landbrugsudvalget. Her vil jeg tage sagen op med mine kollegaer i udvalget. Og så stiller jeg med det samme et spørgsmål til Kommissionen om, hvorvidt det virkelig kan passe, at man vil lade importerede produkter underminere den gode, europæiske standard og troværdighed. For det kan da ikke være rigtigt, at vi ikke beskytter europæiske forbrugere og producenter bedre mod udefrakommende svindlere.

 

Af Asger Christensen – Medlem af Europa-Parlamentet, Venstre