Skal din honning deltage i DM for honning?

29. juli 2021

I september kan du igen få din honning bedømt og måske vinde som en af de bedste.

Måske skal du allerede nu, mens du høster din honning, overveje hvilken honning du vil deltage med i årets Danmarksmesterskab. Måske vil du allerede i forbindelse med honninghøsten opdele din honning fra forskellige bifamilier og bigårde, så du efterfølgende har forskellige honninger at vælge imellem. Dernæst kommer dit fokus på forarbejdningen, som ligeledes allerede starter når du høster honningen.

Som deltager ved årets honningbedømmelse skal man senest den 1. september have tilmeldt sin honning på www.bishoppen.dk.

Efter tilmelding får deltageren tilsendt information om, hvordan honningen skal indsendes. Honning skal være modtaget hos Danmarks Biavlerforening, Fulbyvej 15, 4180 Sorø senest den 13. september. Der indsendes tre glas honning, dog en samlet mængde svarende til minimum 675 g honning. Honningen skal være mærket, som den normalt vil blive solgt. Honningens mærkning og egenskaber skal overholde honningbekendtgørelsen og anden gældende fødevarelovgivning.

De deltagende honninger vil blive bedømt på følgende parametre:

  • ydre fremtoning
  • ensartethed
  • fravær af urenheder
  • duft
  • konsistens/viskositet
  • mundfølelse
  • smag/eftersmag

Herudover kigger dommerne på, om honningen besidder særlige egenskaber, der fremhæver den i forhold til andre honninger.

Det er muligt at tilmelde honninger i følgende kategorier:

  • Fast honning
  • Flydende honning
  • Sortshonning (herunder lynghonning)
  • Honning med tilsat smag (f.eks. vanilje, kakao, citrus).

De bedste honninger i hver kategori kan tildeles guld-, sølv- og bronzediplomer. Desuden tildeles én ærespræmie.

Ærespræmien tildeles den deltagende honning, der på tværs af alle kategorier vurderes til at være bedst, og modtageren af denne kan kalde sig ”Danmarksmester i Honning”. Præmieoverrækkelser sker i forbindelse med Madens Folkemøde den 24. og 25. september.

Det samlede regelsæt kan læses her.

Tilmelding din(e) honning(er) her.

 


Skrevet af: Rune Havgaard Sørensen