Udrensningstest – en vigtigt faktor i moderne biavl

30. maj 2018

Danmarks Biavlerforenings konsulenter besøger i disse dage danske dronningeavlere som er tilmeldt sygdomstolerance projektet. Det er et projekt som nu har kørt i mere end 10 år. Formålet er sammen med dronningeavlerne at sikre at der laves udrensningstest i potentielle avlsdronninger.

Udrensningstesten gøres ved at man udskærer et stykke forseglet yngel, frysedræber ynglen i 24 timer, hvorefter den døde yngel sættes tilbage i bifamilien. Herefter kontrolleres bifamilernes evne til at åbne forseglingen og fjerne den døde yngel. Evnen til at fjerne død yngel er forbundet med biernes evne til at være tolerant over for andre sygdomme, såsom ondartet bipest, kalk yngel m.m. Det har enda en positiv effekt på biernes evne til at håndtere varroa.

Test selv dine bier for hygiejnisk adfærd og spørg din dronningeavler når du køber dronninger, om dronningerne er testet for hygiejnisk adfærd. Læs om Sygdomstolerance projektet og Test af Brugsdronninger i maj nummeret af Tidskrift for Biavl. Sikre dig at købe dronninger hos dronningeavlere der er åben over for at få kontrolleret deres avlsmateriale igennem Test af Brugsdronninger.

Se mere om udrensningstest i Vidensbanken.

 


Skrevet af: Flemming Vejsnæs