Unge biavlere i venskabelig konkurrence

05. juli 2018

I disse dage deltager en dansk delegation i International Meeting of Young Beekeepers (IMYB) i Nérac i Frankrig. IMYB er et møde og en konkurrence for unge biavlere fra hele verden. Der skal bl.a. dystes i stadepasning, mikroskopi og plantekendskab. Herudover er der rig lejlighed til at de unge biavlere knytter bånd på tværs af landegrænser, hvilket er arrangementets primære formål. Derfor er der ud over konkurrencer også indlagt sociale aktiviteter og oplevelsesture i programmet.

Selvom den danske delegationens tre unge deltagere lige inden afrejse blev reduceret til to pga. sygdom, så er humøret højt i den danske delegation, der også ledsages af voksne ledsagere. De to unge biavlere, som holder den danske fane højt er Mathias Andersen på 17 år fra Ferritslev og Jan Seiling Olsen på 14 år fra Karlslunde.

 

Den danske delegation på toppen
af Europas største klit:
”Dune de Pilat”, som blev besøgt
på en af arrangementets udflugter.

 

En af aktiviteterne ved arrangementet er selvfølgelig honningsmagning, hvor alle lande medbringer en karakteristisk honning fra deres hjemland. Ligeledes er en af opgaverne ved konkurrencen er at finde ud af, hvilke sortshonninger der hører til hvilke planter.

 

Deltagerne prøver at
sortsbestemme honninger.

 

Et af højdepunkterne er præsentation af landene, hvor deltagerne skal fortælle noget om det land, som de kommer fra. Her havde Mathias og Jan medbragt et kæmpe billede af en vokstavle, som alle deltagere skulle være med til at farvelægge. Farverne dannede blandt andet ordet rødgrød, som alle skulle smage og udtale.

 

De 29 lande som deltager er:
Albanien, Danmark, Estland,
England, Finland, Frankrig,
Georgien, Holland, Hviderusland,
Indien, Irland, Israel, Italien,
Kasakhstan, Libanon, Litauen, Malta,
Polen, Rumænien, Rusland, Skotland,
Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Tyskland,
Ukraine, Zimbabwe og Østrig.

 

Danmark har været repræsenteret ved IMYB to gange tidligere. Første gang var i 2015, hvor arrangementet fandt sted i Slovakiet, og anden gang var i 2017, hvor de unge biavlere mødtes i England.

Du kan se flere billeder fra arrangementet på: www.facebook.com/ImybInternationalMeetingOfYoungBeekeepers

 


Skrevet af: Rune Havgaard Sørensen