Vinterrapsmarker, der sprøjtes med Matrigon i 2019, søges

07. november 2018

I 2017 blev der påvist rester af ukrudtsmidlet Matrigon i nogle honninganalyser. Matrigon anvendes især mod kamille. Midlet er systemisk, hvilket vil sige, at midlet kan transporteres rundt i planten via ledningsvævet, og der kan derfor være en risiko for, at det ender i blomsternes nektar og pollen, hvorfra bierne kan indsamle det.

I et nyt projekt ved Københavns Universitet undersøges det om der kan findes rester af ukrudtsmidlet i nektar og pollen indsamlet fra rapsblomster og i honning indsamlet af honningbier under rapsblomstringen, når clopyralid udbringes i henhold til gældende regler. Ukrudtsmidlet må nemlig senest udbringes i rapsens udviklingsstadie 55, som er det tidspunkt, hvor man kan se de første knopper i rapsplanterne, men hvor de endnu ikke er sprunget ud.

Københavns Universitet vil derfor meget gerne i kontakt med landmænd, der forventer at sprøjte vinterraps med Matrigon i foråret 2019. Det kræver ikke ekstra arbejde fra landmandens side at medvirke, men der vil blive opsat en bifamilie i rapsens blomstringsperiode.

Hvis du kender en landmand, der er interesseret i at medvirke, kan du kontakte Lise Hansted, e-mail: lish@plen.ku.dk, mobil: 29870979.

 


Skrevet af: Rune Havgaard Sørensen