PRESSEMEDDELELSE: Dansk honning til tops i ny stor test

En ny test af 14 honninger viser omfattende problemer med udenlandsk honning. Dansk honning fremhæves atter som et produkt af høj kvalitet.

Forbrugerrådet Tænk har netop gennemført en omfattende test af 14 honninger. Testen, der omfatter laboratorieanalyser, viser at flere af de udenlandske honninger var blevet tilsat sukker, ligesom nogle af dem har problemer med at leve op til andre krav.

I den netop gennemførte test indgik kun en enkel dansk honning, og netop denne honning klarer sig bedst i testen. Forbrugerrådet Tænk beskriver den danske honning som meget god på alle parametre, og der er ikke fundet nogen kvalitetsproblemer.

Forbrugerrådet Tænks test bekræfter på ny, at dansk honning er af meget høj kvalitet. Dansk honning har generelt et godt ry, og faktisk blev en dansk honning i 2017 kåret som verdens bedste.

”Forbrugerne bør i højere grad købe dansk honning, der generelt er af høj kvalitet. Samtidig kan forbrugerne opleve den spændende pallette af smage, som dansk honning tilbyder” siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

Tilsætning af sukker til honning er ulovligt i henhold til EU’s Honningdirektiv, som fastsætter standarder for produktion og handel med honning. Honning tilsat sukker kan være forsøg på forfalskning. Eksempelvis kan der blive blandet sirup i honningen, hvorved man på en billig måde øger mængden. Eller bierne kan blive fodret med sukker i en sådan grad at dette indgår i honningen i stedet for den nektar fra blomsterne, som bierne indsamler.

”Vi ved at forfalskning af honning er et problem i flere lande, hvor man forfalsker honning ved at tilsætte sukker. Honningdirektivet, som fastsætter at honning er fremstillet af bier, er biavlernes internationale grundlov, og kravene i denne skal overholdes” siger Arne T. Henriksen.

Ud over at være tilsat sukker, så dumper testen de udenlandske honninger på flere andre parametre. En udenlandsk lynghonning og en udenlandsk akaciehonning indeholder ikke tilstrækkelig honning fra lyng og akacie til at de kan markedsføres med denne betegnelse.

Arne T. Henriksen fremhæver endnu en fordel ved at se efter dansk honning på hylderne i supermarkedet: ”80% af plantearterne i Danmark er helt eller delvis afhængig af insektbestøvning. Når bierne samler nektar til honning, så bestøver de samtidig planterne, så de kan danne frø, bær og frugter. Kun ved at købe dansk honning er man med til at sikre bestøvningen af det danske landskab”.

Udsendt: 16. december 2019


< TILBAGE