PRESSEMEDDELELSE: Danmarksmester: Jørn er en ørn til honning

Jørn A. Tønder fra Haderslev er netop blevet kåret som Danmarks bedste til at lave honning. Hans pressede honning er helt igennem enestående blandt andet på grund af dens smukke fremtoning og forunderlige smagsnuancer.

 

Honnings smag, duft og tekstur er stærkt afhængig af bierne og biavlerens arbejde. Hvilke blomster, bierne har besøgt i det danske landskab, har stor betydning for honningens smagsnuancer og om honningen bliver fast eller flydende og lys eller mørk. Biavlerens håndværksmæssige dygtighed har dertil stor betydning for kvaliteten af den færdige honning.

 

Det kan biavleren Jørn A. Tønder fra Haderslev skrive under på, efter hans honning netop er blevet kåret som Danmarks bedste. Han har lavet en vidunderlig presset honning, hvor mange spændende smagsnuancer træder i karakter.

 

Når honningen bliver presset ud af vokstavlerne, bliver den ikke udsat for luftens ilt. Honningen holder derfor bedre på duft- og smagsstoffer og smager ofte kraftigere end slynget honning.

 

Højeste point givet nogensinde

Dommerne havde store smil og armene oppe ved årets konkurrence. I konkurrencen var der tilmeldt 45 honninger fra hele Danmark, som bragte mange forskellige aromaer af skov, strand og storby ind i lokalet, og kvaliteten var højere end nogensinde før. Der er aldrig blevet givet så høje karakterer ved et Danmarksmesterskab før, og Jørns honning løb med hele 14 ud af 15 mulige point.

 

”Man kunne se det med det samme, at honningen var lavet af en dygtig håndværker,” lyder det fra overdommeren Zofuz Knudsen, som har vundet verdensmesterskaberne i honning i 2017 med sin bi-kollega Lars Fischer.

 

”Årets bedste honning præsenterer sig elegant i glasset i en klar elfenbensgylden farvetone. Honningen er silkeblød og glat og smelter behageligt i munden, mens den gavmildt afgiver en kølende mentolsødme på en diskret floral base, med en hilsen af skovsyre og fyrrenål i eftersmagen,” fortæller Zofuz yderligere.

 

Overrækkelsen

Lørdag den 1. oktober kan du se og deltage i præmieoverrækkelsen, hvor Danmarks Biavlerforening med stor stolthed giver Jørn A. Tønder pokalen og titlen som Danmarksmester i honning. Kåringen finder sted til Mjødens Dag i Vikingemuseet i Roskilde kl.10:30.


< TILBAGE