FØDEVARESTYRELSENS INDGRIBEN ER VIGTIG

Ekstrabladet bringer i dagens avis en historie om honningforfalskning, hvor firmaet Scandic Food angiveligt til nogle butikskæder har leveret kinesisk honning, der er tilsat sukker. Danmarks Biavlerforening finder det af største vigtighed, at der gribes ind overfor honningforfalskning.

Fødevarestyrelsen har ifølge kontrolrapporten sendt fem honninger til analyse på EU-kommissionens akkrediterede og anerkendte ekspert-laboratorium i Frankrig, som konstaterede at fire ud af fem honninger indeholdt sukker. Alle fire honninger, som indeholdt sukker, stammede fra Kina.

Danmarks Biavlerforening finder Fødevarestyrelsens arbejde meget vigtigt. Det er af største vigtighed, at forbrugerne kan regne med den vare de køber og at honning er den rene vare uden tilsætning af sukker. Flere lande rundt om i verden forholder sig meget kritisk overfor kinesisk honning, da der har været flere tilfælde, hvor kvaliteten ikke har været i orden.

”Vi kan ikke acceptere, at udenlandske producenter bryder en af branchens mest elementære love. Det er af største vigtighed, at der gribes ind i sådanne situationer og sagen viser, at systemet fungerer, og at Fødevarestyrelsen griber ind i sådanne situationer,” siger sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening Rune Havgaard Sørensen.

Reglerne for honning fremgår af Honningbekendtgørelsen. Her står det ganske klart: ”Honning må ikke tilsættes fødevareingredienser, herunder tilsætningsstoffer til fødevarer, ligesom andre tilsætninger end honning er forbudt, hvis produktet markedsføres som honning eller anvendes i et produkt, der er bestemt til konsum.”

OPLEV DET FARVERIGE INDIEN

OPLEV

Tag med på en spændende biavls- og kulturrejse. På grund af den store interesse for biavlsrejsen til Indien, bliver der lavet en ekstra afgang den 18. september 2016. I samarbejde med Danmarks Biavlerforening arrangerer Rejsebureauet Magical Himalaya en fantastisk efterårsrejse til Nordindien i 2016. Vi skal opleve forskellige slags bier og biavl, flot natur og en rigdom af kulturer og religioner.

Turen starter i lavlandet, hvor vi skal besøge driftige erhvervsbiavlere, som hvert år migrerer hundredevis af kilometer med deres bier, en materielforhandler samt det stemningsfulde Gyldne Tempel i Amritsar.

OPLEV2

Vi kører videre op i Himalaya på en spændende tur langs rismarker, natur og farverige dale til Dharamsala, hvor teplantager og høje bjerge i baggrunden pryder omgivelserne. Her besøger vi bl.a. en stationær biavler, Dalai Lamas tempel og et unikt gammelt klippetempel. For de vandreglade er der en dagsvandring i bjergene og for resten, en spændende dag i Dharamsala.

OPLEV3

Et højdepunkt på turen er et besøg i Kulludalen, hvor bierne næsten er hellige. Her skal vi bo i en landsby, og vi skal se biavl med den indiske honningbi, som man fra gammel tid har holdt i stader lavet i husenes vægge og i udhulede træstammer. På gåtur gennem skov og æbleplantager til små landsbyer, møder vi biavlere, ser det lokale liv og gamle templer. På en køretur op til Rohtang pas 4000 m.o.h., skuer vi udover Kulludalen og Himalayas snedækkede tinder. Rejsen afsluttes med et besøg til Taj Mahal i Agra, inden vi tager lyet tilbage Danmark.

Rejsen ledes af Lise Hansted og Harinder Singh, som er opvokset i Himalaya. De har tidligere boet mange år i Himalaya sammen med deres børn, hvor de bl.a. holdt bier og drev en æbleplantage, som vi besøger på turen. Lise har arbejdet med biavl mange steder i verden, og Harinder har en meget stor viden om Indien og Himalaya og taler adskillige indiske sprog udover dansk og engelsk.

Prisen er 20.880 kr. pr. person. Tilmeldingsfrist er den 31. marts 2016.

Se mere om turen her

BIER PÅ DISCOVERY CHANNEL

discovery

På torsdag den 17. marts kl. 22 kan du se biavl i fjernsynet. Det er i programmet ”Forklaring Følger”, som besøger Lars Fischer og Zofuz Knudsen fra Solens Hjerte. Værten Lasse Rimmer besøger de to fynske biavlere, som fortæller om bier og biavl.

Lars Fischer og Zofuz Knudsen skrev ”Månedens arbejde” i 2015 og har vundet flere hædersbevisninger for deres honning – blandt andet fik de både en guldmedalje og en sølvmedalje for deres honninger ved Apimondia kongressen i 2015.

discovery2

DANSK HONNING I VERDENS STØRSTE MADPROGRAM

Mandag den 7. marts kl. 19.00 på TV3 sætter det populære madprogram MasterChef fokus på dansk honning. Programmet, der oprindelig er britisk, er til dags dato er produceret i 56 lande, hvilket gør det til verdens største madprogram. Forskellige deltagere, som alle er amatører, konkurrerer om at lave den fineste mad, og bliver bedømt af et dommerpanel bestående af nogle af landets bedste kokke.

De otte deltagere får lov at arbejde med en prisvinder; en dansk honning, kåret som verdens bedste! Honningen kommer fra Fyn, nærmere bestemt Solens Hjerte, hvor biavlerne Zofuz Knudsen og Lars Fischer har leveret nogle glas af deres flydende og faste honning, der vandt henholdsvis sølv og guld på verdenskongressen i Sydkorea. Herudover har den berømte mjød fra Snoremark også fundet vej til programmet.

To og to skal deltagerne i programmet skabe en hovedret, der skal bringe dem i sikkerhed til endnu en dag i køkkenet. De to hold der klarer sig dårligst, skal kæmpe alle mod alle i endnu en honning-konkurrence. De fire deltagere dyster i dessert, og en af dem må lægge forklædet allerede efter første dag i MasterChef-køkkenet.

Se programmet MasterChef 2016 – Danmarks største madtalenter på TV3 mandag kl. 19:00.

DANSKHONNING

Foto: Rune Havgaard Sørensen

SOLEN SKINNEDE UDE OG INDE

SOLENSKINNEDE

Lørdag den 9. april holdt Danmarks Biavlerforening sin årlige generalforsamling, der bar præg af at det i år er foreningens 150 års jubilæum. Generalforsamlingen fik da også en festlig begyndelse, da den blev indledt af Danmarks Biavlerforenings stifter A.C. Andersen (i skikkelse af skuespiller Torben Iversen).
Generalforsamlingen blev holdt i god ro og orden og der var stor tilfredshed og opbakning fra de delegerede til det forgangne års mange aktiviteter. Budgettet for 2017 blev gennemgået og vedtaget. Således bliver kontingentet for 2017 på 710,- kr. Altså det samme som i år.

GENVALG TIL FORMAND OG BESTYRELSE
Knud Graaskov blev – uden modkandidat - genvalgt til posten som formand for Danmarks Biavlerforening. Til bestyrelsen skulle vælges tre kandidater og en suppleant.
De tre bestyrelsesmedlemmer som var på valg blev alle genvalgt med følgende stemmetal: Jens Sproegel (10.179 stemmer), Bo Brebøl (8550 stemmer) og Erling Atzen (6756 stemmer). Ivan Nielsen blev valgt til suppleant.

SOLENSKINNEDE2
Du kan læse et fyldigt referat fra generalforsamlingen i Tidsskrift for Biavl nr. 5

BIAVLERTUR TIL GEORGIEN

DEN 10.-20. SEPTEMBER 2016

På grænsen mellem Europa og Asien ligger Georgien med en prægtig oldkristen kultur og en helt enestående natur.
Georgien er det centrale hjemsted for Kaukaserbien ”Apis mellifera caucasia”. Den er tilpasset livet i bjergene med kolde vintre og varme somre.

Rundrejsen i Georgien byder på en stribe af spændende biavlerbesøg. Dertil kommer et skræddersyet kulturprogram med besøg til UNESCOs fredede seværdigheder, herlig lokal mad og kvalitetsvin fra Kaukasus.

Fra Tbilisi bevæger vi os afsted på en ti dage lang odyssé igennem Georgien og dets vigtige biavlskultur. Vi skal besøge praktiske biavlere med 1500 bistader og også ældgamle klostre med helt moderne biavl.
Du kan læse det fulde program her

I dag er det Danmarks Biavlerforenings fødselsdag – HURRA – HURRA – HURRA

Netop i dag – tirsdag den 5. juli 2016 – er det 150 år siden, at Danmarks Biavlerforening blev stiftet. Dengang havde man bier i halmkuber, og biavlerne måtte slå bierne ihjel, inden de kunne høste honningen. Foreningens første og vigtigste formål var derfor at indføre et nyt system, med biavl på flytbare vokstavler i bihuse, så honningen kunne høstes uden at skade bierne. Et formål, der for længst er indfriet – alligevel er biernes ve og vel stadig i højsæde.

Foreningens jubilæum blev fejret ved et stort arrangement i weekenden, hvor næste 3000 biavlere og andre interesserede lagde vejen forbi. Arrangementet fandt sted i Ringe på Midtfyn, blandt andet af den årsag, at foreningens stifter kom fra Fyn. Arrangementet bød på torveaktiviteter, konference, optræden, konkurrencer, børneaktiviteter og selvfølgelig en fest, hvor hele menuen havde honning som tema. Du kan se billeder fra arrangementet herunder.

hvenegaard

marmelade

tom

viggo2

Danmarks Biavlerforening har bl.a. modtaget lykønskning fra Apimondia, der er international paraplyorganisation for nationale biavlsorganisationer. Det fremhæves af organisationens irske præsident Philip McCabe, at stifterne af Danmarks Biavlerforening var særdeles fremsynede og formåede at stifte en national organisation i Danmark mere end 30 år før der blev stiftet en organisation på international plan. Du kan læse hele lykønskningen fra Apimondia her.

Sådan gik mjød og honningbedømmelsen

Ved BiernesFest blev der smagt og bedømt honning og mjød i lange baner. Her kan du se, hvem der vandt mjød- og honningbedømmelserne.

Ved mjødbedømmelsen deltog 24 mjød. I bedømmelsen kunne der maksimalt opnås 45 point og der blev uddelt 1., 2. og 3. præmie til:

  1. Præmie: Snoremark for deres æblemjød/hyben (34,6 p)

  2. Præmie: Petersen & Sønner for deres Mjöd no 1 (34,1 p)

  3. Præmie: Odd Castmar-Jensen for mjød med hyld (33,7 p)


Til honningbedømmelsen var der indleveret 16 honninger og de var inddelt i kategorierne: Fast, flydende, sortshonning og blandingshonninger. En honning kunne maksimalt opnå 75 point og der blev kåret én vinder i hver kategori.

Fast honning blev vundet af Hovmand-Lyster, Slagelse, (63 p)

Flydende honning blev vundet af Hans-Jørgen Jensen-Wettlaufer, Åbyhøj, (65 p)

Sortshonning blev vundet af Jens Kjerrumgaard Mogensen, Bedsted Thy, for en lynghonning (62 p)

Blandingshonning blev vundet af Bente Gaarde Christensen, Ærø, for honning med citron (61 p).

 

 

Her kan du se de samlede bedømmelser af mjød og honning

Bierne sulter – begynd indvintring!

Der kommer flere og flere meldinger om, at bierne sulter.

Fra det midt- og nordjyske har vi rapporter om, at bierne sulter alvorligt – vi har endda meldinger om bifamilier, der er døde som følge af sult.

Data fra stadevægtene (se www.stadevægt.dk) tegner et generelt billede: Bierne sulter. Naturligvis kan der være områder, særligt i byerne, hvor situationen endnu ikke er helt så kritisk.

 

Danmarks Biavlerforenings anbefaling til samtlige biavlere:

Kontrollér hurtigst muligt dine bifamilier og begynd allerede nu på vinterfodring og varroabekæmpelse.

Hvis der er honning at høste, skal det naturligvis gøres inden du begynder på fodring og varroabekæmpelse.

 

Besøg www.varroa.dk og www.varroavejr.dk for vejledning om varroabekæmpelse. Du er naturligvis også velkommen til at kontakte Danmarks Biavlerforenings konsulenter.

 

Du kan finde information om vinterfodring i hæftet ”Vejledning i god praksis ved fodring af bifamilier”, som du finder her 

Kom til temadag og markvandring om biodiversitetsfremmende tiltag i marken

I øjeblikket gennemfører SEGES og Heden & Fjorden projektet "Biodiversitetsfremmende tiltag i marken". Danmarks Biavlerforening er en del af projektet og du kan komme med til et spændende orienteringsmøde om muligheder for natur- og vildtpleje i agerlandet.

Arrangementet finder sted torsdag den 29. september kl. 13:30-17:00. Dagen er opdeles i to sessioner, en temadag og en markvandring. Man er velkomne til at deltage i begge sessioner eller kun det ene.

Program for temadag, 13:30-15:00:

Kaffe og kage

Program for markvandring, 15:30-17:00:

Orienteringsmødet afholdes i Aulum Fritidscenter Markedspladsen 10, 7490 Aulum. Derefter kører vi til demonstrationsarealet hvor markvandringen afholdes. Adressen er Røddingvej 11, 7480 Vildbjerg.

Af praktiske hensyn beder vi om tilmelding til arrangementet til Rasmus Filsø Løbner, Heden & Fjorden, rfl@hflc.dk, telefon 96 29 66 36.

 

Logo_NAER_EU_tekst_LDP20

Tag med på erhvervsbiavlertur til Sverige weekenden den 23.-25. september

I Sverige er der næsten 14.000 biavlere og en forholdsvis stor erhvervsbiavl. Vi tager på tur for at besøge nogle af de større og interessante erhvervsbiavlere i det sydlige Sverige. Svensk biavl har grebet erhvervsbiavlen anderledes an end vi har gjort i Danmark. Især har man stor fokus på smag og honningsalg.

Målgruppe: Arrangementet henvender sig særligt til erhvervsbiavlere.

 

Foreløbigt program:

Fredag den 23. september

Kl. 8.00 Afgang Fredericia

Besøg 1. Viktoria Bassani. Gourmethonning, se www.bidrottningen.se

Besøg 2. Håkan Albrektsson, Tormelia. 250 bifamilier, bestøvning, honningsalg og dronningeavl. Se mere på www.osterlenhonung.se

Aftensmad og overnatning i Ljungby

Lørdag den 24. september

Besøg 3. Håkan Lantz, Mjølby. 500 bifamilier, honningproduktion og svensk landskabshonning. Se mere på www.landskapshonung.se

Besøg 4. Torbjörn Jacobsson, Fristad. Dronningeavl, materielforretning og meget mere spændende.

Aftensmad og overnatning i Borås

 

Søndag den 25. september

Besøg 5. Christer Ledel, Oskarstrøm. 200 bifamilier. Smagsat honning (mange forskellige typer). Se mere på www.lustgarden.biz/sv-SE

Hjemkomst til Fredericia

 

Pris: 2500,- kr. (da programmet endnu ikke helt er på plads, kan der forekomme mindre justringer i prisen.)

Yderligere information:

Vi arbejder stadig på programmet, så der kan forekomme ændringer.

Yderligere information om turen fås hos konsulent Flemming Vejsnæs på fv@biavl.dk / tlf. 57 86 54 73

 

Tilmeld dig på www.bishoppen.dk senest 5. september.

Deltag i orienteringsmøde og markvandring: Forstærk naturindholdet i marken

I øjeblikket gennemfører SEGES og Patriotisk Selskab projektet “Biodiversitetsfremmende tiltag i marken”. Danmarks Biavlerforening er en del af projektet og du kan komme med til et spændende orienteringsmøde om muligheder for natur- og vildtpleje i agerlandet. Her kan du få gode råd om, hvordan landmænd kan øge naturindholdet i markkanterne til glæde for flora og fauna.

Det sker mandag den 12. september kl. 13.30-17.00.

Program for orienteringsmødet kl. 13.30-15.00:
• Planlægning af målrettet natur- og vildtpleje ved natur- og miljøkonsulent Kristian Petersen, Patriotisk Selskab
• Præsentation af foreløbige resultater ved Palle Frejvald, Danmarks Biavlerforening
• Præsentation af SEGES’ demonstrationsprojekt ved Anne Erland Eskildsen, SEGES
• Kaffe og kage

Program for markvandring kl. 15.30-17.00:
På markvandringen demonstreres, hvordan natur- og vildtpleje simpelt kan tilpasses en rationel markdrift.

Mødestedet er på Ørnfeldt Gods. Adressen er Ørnfeldtvej 102, 5300 Kerteminde.

Tilmelding til arrangementet skal ske til Patriotisk Selskab senest den 9. september på 6315 5400, reception@patriotisk.dk eller via www.patriotisk.dk. Arrangementet er gratis.

 

Logo_NAER_EU_tekst_LDP20

Basiskursus i biavl

Et kursus for dig, der som biavler vil udover begynderstadiet og lære mere. Kurset vil give dig en række kompetencer indenfor biavl og honningproduktion, så du får en dybere indsigt i arbejdet med bierne. Du får en større sikkerhed i dit daglige arbejde, og du får mulighed for at forøge udbyttet i din bigård. Du får større forståelse for biernes biologi og levevis, og du får en større viden om honning - en viden, du kan bruge i markedsføringen af dine produkter.

Kurset er sammenlagt på ca. 50 timer og holdes på Dalum Landbrugsskole i Odense. For at gøre deltagelsen mere overkommelig, er kurset delt i to dele. Del I er på ca. 30 timer, fordelt over to weekender. Del II er på ca. 20 timer og holdes i en forlænget weekend.

Download folderen om Basiskursus i biavl og læs mere om kurset, tilmelding og pris.

Få din honning bedømt sammen med landets fineste fødevarer

Side om side med landets fineste fødevarer kan din honning blive vurderet og bedømt. Det sker når Danmarks Biavlerforening igen i år deltager ved International FOOD Contest i Herning.

På International FOOD Contest, som i år finder sted den 1. – 3. november bedømmes og udstilles mejeriprodukter, øl, vin, fiskeprodukter og mange andre fødevarer. Gennem de senere år er honning også blevet en fast del af udstillingen, og flere biavlere har modtaget præmier for deres gode honninger.

Således er dansk honning også blevet synliggjort overfor messens mange besøgende, der omfatter alt fra kinesere til køkkenchefer. Alle de deltagende honninger bliver nemlig efter bedømmelsen udstillet, med mulighed for at de mange besøgende kan smage på produkterne.

De deltagende honninger kvalitetsvurderes af et professionelt dommerpanel bestående af dommere fra Danmarks Biavlerforening og dommere fra fødevarebranchen. Dette medfører naturligvis at de bedste honninger kan tildeles ærespræmie, guld-, sølv- og bronzediplomer. De præmierede biavlere kan efterfølgende anvende præmieringen i forbindelse med markedsføring af deres produkter.

Bedømmelsen
De deltagende honninger bliver bedømt ud fra fem parametre: ydre fremtoning, duft, konsistens/viskositet, mundfølelse og smag/eftersmag.

For hver parameter gives der mellem 1 og 15 point. Samtidig skriver dommerne enkelte bemærkninger, som efterfølgende bliver sendt til biavleren. Dommerne lægger i bedømmelsen særligt vægt på produktets kvalitet, varen skal således teknisk set være i orden. Endvidere fokuserer dommerne på honningens særlige egenskaber, som fremhæver den i forhold til andre honninger.

Det er muligt at tilmelde honninger i kategorierne ”Rørt honning”, ”Flydende honning”, ”Sortshonning” (herunder lynghonning) og ”Blandingshonning” (honninger tilsat smag, f.eks. vanilje, kakao, citrus). Såfremt der ikke tilmeldes minimum 5 honninger i en kategori, vil de tilmeldte honninger indgå i en af de øvrige kategorier, men stadig blive vurderet som sin egen type.

Tilmelding
Prisen for at deltage er kr. 600,- for første tilmeldte honning, kr. 400,- for honning nummer to, og kr. 300,- for efterfølgende honninger. Betaling og tilmelding sker i forbindelse med tilmelding senest den 17. oktober på www.bishoppen.dk

Efter tilmelding skal du indlevere fire glas honning á 450 gram. Hvis der anvendes mindre emballage, skal den samlede mængde blot være minimum 1 kg. Honningen skal være i din sædvanlige salgsemballage og mærket korrekt. Produkterne sendes til eller indleveres i Messecenter Herning forud for arrangementet – nærmere information om dette oplyses efter tilmelding.

Mjød er med igen
Igen i år vil mjødproducenter, der producerer mjød på kommerciel basis, kunne sende deres produkter til bedømmelse. Mjød vil indgå som en kategori under vinene, hvor dommere med rutine i denne type produkter vil bedømme smagen.
Tilmelding af mjød sker ligeledes på www.bishoppen.dk. Pris for deltagelse og tilmeldingsfrist er den samme som for honning.

DRONNINGER, SEX OG SAMFUNDSKOLLAPS

Når dronninger har sex med mange forskellige partnere, kan det øge deres risiko for at blive smittet med en kønssygdom. Det kan også føre til samfundets kollaps. Det lyder måske som ingredienser til en saftig roman, men det er virkelighedens verden hos bier.

Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med amerikanske og tyske kollegaer fundet, at bidronningers parringsadfærd øger risikoen for, at hele bifamilien bukker under for syndromet Colony Collapse Disorder som følge af, at bierne svækkes af en kønssygdom.

Læs hele nyheden fra Aarhus Universitet her

Basiskursus i biavl – januar 2017

Et kursus for dig, der som biavler vil udover begynderstadiet og lære mere. Kurset vil give dig en række kompetencer indenfor biavl og honningproduktion, så du får en dybere indsigt i arbejdet med bierne. Du får en større sikkerhed i dit daglige arbejde, og du får mulighed for at forøge udbyttet i din bigård. Du får større forståelse for biernes biologi og levevis, og du får en større viden om honning - en viden, du kan bruge i markedsføringen af dine produkter.

Kurset er sammenlagt på ca. 50 timer og holdes på Dalum Landbrugsskole i Odense. For at gøre deltagelsen mere overkommelig, er kurset delt i to dele. Del I er på ca. 30 timer, fordelt over to weekender med start den 21. januar 2017.

Del II er på ca. 20 timer og holdes i en forlænget weekend.

 

Download folderen om Basiskursus i biavl og læs mere om kurset, tilmelding og pris.

Nyt biavlerforum til alle medlemmer

Vær med til livlig diskussion på Danmarks Biavlerforenings nye diskussionsforum: www.biavlerforum.dk

På www.biavl.dk har vi nu oprettet et nyt diskussionsforum, hvor medlemmer af Danmarks Biavlerforening kan sætte hinanden stævne med livlige og interessante diskussioner. Ingen spørgsmål er for små til at blive stillet og der sidder næsten 6.000 eksperter/kollegaer der gerne vil svare.

Vi har altid haft et diskussionsforum, men det gamle forum begyndte at have for mange tekniske problemer, så nu har vi lagt det op som et arkiv, hvor du kan søge gamle informationer. Ulempen ved det gamle forum var at du skulle ansøge om at blive medlem. Det er anderledes nu.

Samme login
Nu kan du bruge det samme login, som du bruger til ”Bishoppen” eller ”Min side”. Det vil sige at alle medlemmer har en login kode og kan derfor straks gå ind på forum og skrive deres spændende indlæg. Kan du ikke huske dit login, så find hjælp på: www.biavlerforum.dk/vejledning

Spændende forum
Man kan diskutere alt på forum, som er relateret til biavl.

Nemt at bruge
Vi har lavet en række video vejledninger, som kan ses på dette link, hvor vi har prøvet at lave kort trin for vejledninger. Find vejledningerne på: http://www.biavlerforum.dk/vejledning

Langsom opstart
Hold dig ikke tilbage med at skrive indlæg. Vi har også et ”Øve forum”, hvor du kan prøve dig frem. Hop ud i det og skab spændende indlæg.

Du kan stadig nå det

Der er stadig enkelte pladser på ”Basiskursus i biavl” der begynder den 21. januar 2017, så du kan stadig nå, at udvide din viden om bier og biavl.

Basiskursus i Biavl bygger ovenpå de eksisterende introduktionsforløb for begynderbiavlere, der bliver afholdt i lokalforeningerne og er derfor det mest avancerede kursus indenfor biavl generelt.

Kursets del I – A gennemføres lørdag den 21. og søndag den 22. januar 2017, og del I – B lørdag den 11. og søndag den 12. marts 2017.

Kurserne holdes på Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5250 Odense S, her kan du også få yderligere oplysninger om kursets indhold m.m., ved at ringe til Majken Helsgaard eller Asger Clausen, på 66 13 21 30.

Tilmelding kan ske, enten til Majken på mail: mh@dalumls.dk eller til Asger på mail: ac@dalumls.dk

På skolens hjemmeside (www.dalumlandbrugsskole.dk) kan du se hele kursusprogrammet.

Miljø- og Fødevareministeren klar med nye regler for økologisk biavl

Det skal være lettere at producere økologisk honning i Danmark, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Derfor har han sendt en ny fortolkning af reglerne for økologisk honningproduktion i høring, som betyder, at det areal, hvor der kan produceres økologisk honning, bliver mere end 20 gange større end i dag. Det svarer til en udvidelse fra et areal på størrelse med Rømø til et areal på størrelse med Lolland og Falster.

»Danmark er et landbrugsland med en stor landbrugsproduktion, og vi har ikke det samme naturgeografiske udgangspunkt med store sammenhængende naturområder, som mange andre lande. Derfor er jeg særlig glad for, at det er lykkedes at finde en model, hvor der nu åbnes op for mere danskproduceret økologisk honning samtidig med, at troværdigheden omkring produktet er helt i top« siger Esben Lunde Larsen.

Et alt for lille skridt i den rigtige retning
Danmarks Biavlerforening har i en længere periode samarbejdet med Landbrug & Fødevares Økologisektion om en ændring af reglerne. Desværre er der kun i nogen grad blevet lyttet til erhvervets ønsker, og Danmarks Biavlerforening ønsker derfor at fortsætte dialogen med ministeren.

»Forslaget er et skridt i den rigtige retning, men desværre et alt for lille skridt. Vi ser stadig langt mere lempelige vilkår i vores nabolande, og således vil forbrugerne fortsat primært finde udenlandsk økologisk honning i butikkerne. Den udenlandske økologiske honning er vel at mærke produceret, så det ikke overholder de danske krav, og alligevel mærkes det med det røde danske ø-mærke« siger Knud Graaskov, formand for Danmarks Biavlerforening.

Det helt store problem i forbindelse med økologisk biavl i Danmark er, at økologireglerne tolkes alt for restriktivt i forhold til i andre lande. Det medfører, at der i dag importeres over 600 tons økologisk honning årligt. Et marked, som danske biavlere ikke kan få del i.

»En betydelig produktion af dansk økologisk honning skal muliggøres ved, at den danske
fortolkning afstemmes med udenlandske retningslinjer. Med ministerens forslag vil dansk økologisk honning fortsat primært være produceret på nogle få naturarealer, og således ikke på økologiske landbrug, der kunne nyde godt af biernes bestøvning« siger Knud Graaskov.

Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. marts 2017, og biavlere, der ønsker at producere økologisk honning, har frem til den 10. april 2017 til at søge om autorisation. Danmarks Biavlerforening vil løbende orientere om processen.

Glædelig jul og godt nytår

Danmarks Biavlerforening ønsker biavlere og samarbejdspartnere glædelig jul og godt nytår.

2016 har været et ganske særligt år, da Danmarks Biavlerforening kunne markere sin 150 års jubilæum. Dette skete med stor opbakning fra biavlere og lokalforeninger i hele landet, og jubilæet har skabt meget omtale af biavlen. Særligt vil mange huske arrangementet i Ringe på Fyn, hvor næsten 3000 besøgte et arrangement med foredrag, udstillinger, fest og meget mere. Tak til alle der bakkede op om aktiviteterne i jubilæumsåret og var med til at fejre foreningen.

Kontoret holder julelukket i perioden 24. december til 1. januar (begge dage inkl.).

Udfyld den store spørgeskemaundersøgelse her

Hvem er vi?
Danmarks Biavlerforenings grundstamme er vores medlemmer. Men hvem er vores medlemmer?
Vi har en god fornemmelse, men vi vil gerne være sikre og vide mere. Den store medlemsfremgang vi har oplevet gennem de seneste år, har ændret foreningens sammensætning. Vi vil gerne vide og beskrive, hvem  vi er. Derfor har vi hvert femte år, siden 1986, lavet en stor spørgeskemaundersøgelse blandt vores medlemmer,  hvor vi spørger ind til mange detaljer om hvordan biavl drives i Danmark. I dette nummer af tidsskriftet  finder du den 7. spørgeskemaundersøgelse i rækken.

Udfyld spørgeskemaundersøgelsen her

Undersøgelsen har en række faste spørgsmål, som er gået igen lige siden 1986, og de giver os mulighed for at se foreningens udvikling. Desuden fjerner og tilføjer vi nye spørgsmål som er oppe i tiden.
Vi har i disse år store udfordringer omkring støtte til biavlen specielt fra EU, registrering af bigårde, overvågningsprogrammer fra EUs side osv. Det er vigtigt at vi over for myndighederne kan beskrive os selv som  den ”organisme” vi er.

En høj besvarelsesprocent vil give undersøgelsen en tilsvarende stor vægt over for politikere og andre beslutningstagere i arbejdet med at fremme biavlen. Undersøgelsen vil også være et godt redskab for Danmarks Biavlerforening, således at vi kan strømline foreningen til de opgaver og udfordringer, der venter os.

Den bedste start du kan give os på det nye år er, at bruge ca. 15 minutter på at udfylde spørgeskemaet,  så godt du kan. Brug også tid på at opfordre dine biavlskollegaer til at udfylde spørgeskemaet. Alle besvarelser vil blive behandlet anonymt.

Deadline
Besvarelserne (både papir- og internetudgaven) skal være os i hænde senest den 1. april.

Vintertabsundersøgelsen i maj måned
Bemærk, at vi også har vores vintertabsundersøgelse, som hvert år frigives i maj måned. Denne undersøgelse har primært fokus på årets vintertab og undersøgelser. Så husk, i år kommer der to spørgeskemaer og begge undersøgelser er vigtige for os.

Vær med i lodtrækningen
Blandt de indsendte besvarelser bliver der trukket lod om en Aulumgaardjakke fra www.aulumgaard.dk  og 5 flotte forklæder med Danmarks Biavlerforenings bomærke.

Udfyld spørgeskemaundersøgelsen her

Unge søges til International Meeting of Young Beekeepers (IMYB)

Danmarks Biavlerforening vil igen i 2017 forsøge at danne et hold på tre unge til deltagelse på IMYB, der er en konkurrence for unge biavlere i alderen 12 til 16 år. Arrangementet finder sted den 6. – 9. juli i Marlborough i England.

Danmarks Biavlerforening søger derfor unge biavlere, som pr. 1. januar 2017 er over 12 år og under 16 år, der kunne tænke sig at være med på holdet. Sammen med holdet vil deltage to ledere fra Danmarks Biavlerforening, der vil guide de unge biavlere gennem arrangementet. Som forberedelse til turen, afholdes en forberedelsesdag for hele holdet i Sorø.

Arrangementet, der foregår på engelsk, vil i løbet af de fire dage bl.a. beskæftige sig med discipliner indenfor stadepasning, mikroskopi og plantekendskab. Deltagerne forventes at have nogen erfaring med biavl i teori og praksis. Der vil endvidere blive mulighed for at besøge seværdigheder og deltage kulturelle aktiviteter. Deltagelsen finansieres delvist af Danmarks Biavlerforening og N.S. Kristensens Mindefond, således at prisen for at deltage kun vil være kr. 2250,- pr. person. Prisen inkluderer deltagergebyr, rejse, ophold og forplejning.

Unge med interesse i at blive en del af det danske hold, kan sende en ansøgning. Ansøgningen skal indeholde en kort beskrivelse af dig selv, din erfaring med biavl samt din fødselsdato. Ansøgningen skal være os i hænde på dansk@biavl.dk senest den 1. marts. Yderligere information kan fås ved henvendelse til Danmarks Biavlerforening på mail eller tlf. 57 86 54 70.

Nye muligheder for økologisk biavl

Fra 1. marts 2017 er nye regler om økologisk biavl trådt i kraft. Selvom det ikke er blevet som vi ønskede, har det forbedret mulighederne for at producere økologisk honning, da arealet hvor der kan drives økologisk biavl er udvidet. Det er nu også muligt at drive økologisk biavl med styroporstader. Går du med overvejelser om, at omlægge til økologisk biavl, så skal du være opmærksom på, at ansøgningsfristen hvert år er 10. april. Du kan læse mere om indholdet i de nye regler i Danmarks Biavlerforenings faktaark.

En af de vigtige parametre for at blive godkendt til økologisk biavl er placeringen af bigården. Inden for en radius af tre kilometer fra bigården, skal 95% af nektar og pollenkilderne bestå af økologiske afgrøder, vild bevoksning eller bevoksning på arealer, som bliver behandlet efter miljøskånsomme metoder. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har offentliggjort et kort, der kan vejlede kommende økologiske biavlere om, hvor økologisk biavl forventes at kunne godkendes i 2017. Ændringer kan forekomme når landmændenes indberetninger ligger klar, det endelige kort er først klar efter 21/4 altså efter ansøgningsfristen. Kortet er således et hjælpeværktøj til dig som biavler, så du kan se, om der kan forventes mulighed for økologisk biavl i 2017 i dit nærområde. Se det vejledende kort her.

Der er udarbejdet et særligt skema, som skal bruges, når du ansøger om at få placeringen af økologiske bigårde godkendt. Skemaet skal hvert år udfyldes og indsendes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Økologiadministration på e-mail jordbrugskontrol@lfst.dk senest den 10. april. Du kan downloade skemaet her.

Hvis du ikke er autoriseret til økologisk jordbrugsproduktion i forvejen, så skal du sammen med skemaet om bigårdenes placering også sende en ”Ansøgning om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion”. Danmarks Biavlerforening tilbyder gratis at gennemgå din autorisationsansøgning, derudover skal den godkendes og underskrives af en autoriseret økologikonsulent. Danmarks Biavlerforening har foreløbig indgået aftale med Økologisk Rådgivning om udførelse af dette og betaling under rimelige vilkår.

Danmarks Biavlerforening har i den forbindelse med regelændringerne oprettet hjemmesiden http://www.okobiavl.dk. Siden vil løbende blive udbygget med information om økologisk biavl. Biavlere med interesse i at lægge om til økologi, opfordres til at tilmelde sig Danmarks Biavlerforenings Erfagruppe for biavlere, der overvejer etablering af økologisk biavl, ved at sende en mail til konsulent Ole Kilpinen på olek@biavl.dk.

 

Guldnåle til Læsø-biens utrættelige forkæmpere

 

Ved årets generalforsamling blev der uddelt hele to guldnåle, nemlig til Carl-Johan Junge og Bjørn Johansen.  De får Danmarks Biavlerforenings højeste udmærkelse for deres store og betydende indsats for bevaringsarbejdet med den brune bi på Læsø.

 

»Både Bjørn Johansen og Carl-Johan Junge fortjener al mulig anerkendelse og støtte til deres uegennyttige arbejde. Det har ofte været svært for Danmarks Biavlerforening at yde ret megen konkret støtte til arbejdet med at bevare den brune bi. Det er derfor en stor fornøjelse for Danmarks Biavlerforenings bestyrelse at kunne tildele Bjørn Johansen og Carl-Johan Junge foreningens guldnål som tak for deres mangeårige og uegennyttige arbejde. Tillykke med guldnålen,« sagde formand Knud Graaskov.

 

Bevaringsarbejdet med den brune bi på Læsø har gennem tiden mødt modstand, men på trods af de mange vanskeligheder, må bevaringsarbejdet i dag betegnes som en succes. Det skyldes ikke mindst de to modtagere af guldnålen.

 

Carl-Johan Junge er formand for Læsø Biavlerforening og har gennem mange år ydet en stor indsats – både lokalt og nationalt – for at informere og oplyse om de brune bier og deres store betydning.

 

Bjørn Johansens indsats, ikke mindst som dronningeavler, har været med til at sikre, at de ca. 200 brune bifamilier på Læsø er i en bevaringsværdig stand.

 

Guldnålen

Guldnålen er Danmarks Biavlerforenings højeste udmærkelse, som tildeles personer, som har ydet en enestående og betydende indsats for biavlen i Danmark. Guldnålen uddeles kun i begrænset omfang, og sidst den blev uddelt var i 2014, hvor den blev givet til Klaus Langschwager.

Guldnålen blev indstiftet ved Danmarks Biavlerforenings 100 års jubilæum i 1966.

Du kan læse mere om guldnålen her

 

 

 

 

Nye ansigter i bestyrelsen

 

På Danmarks Biavlerforenings generalforsamling skulle der vælges tre bestyrelsesmedlemmer og en suppleant. Knud Graaskov genopstillede til formandsposten og blev uden modkandidat enstemmigt valgt med stor applaus fra generalforsamlingen.

Arne T. Henriksen ønskede at genopstille, mens Flemming B. Thorsen og Rigmor Johannesen på forhånd havde meddelt, at de ikke genopstillede til bestyrelsesposterne. Generalforsamlingen takkede Flemming og Rigmor for det store arbejde de har udført i Danmarks Biavlerforenings bestyrelse, og ikke mindst i hhv. fagligt udvalg og uddannelsesudvalget.

 

Der var fire kandidater til de fire poster, og Arne T. Henriksen, Ivan Nielsen og Peter Nissen blev valgt til bestyrelsen.

Helle Sehested blev valgt til suppleant.

 

Online vintertabsundersøgelse www.biavlsforsøg.dk

Nok en spørgeskemaundersøgelse tænker du! Dette er årets anden vintertabsundersøgelse. Den første var vores 5 årsundersøgelse, hvor vi hvert 5. år beskriver os selv. Den undersøgelse der er i gang nu, er den internationale vintertabsundersøgelse der laves i et internationalt samarbejde indenfor COLOSS. Denne undersøgelse åbnes fra den 1. maj og køre indtil 1. juni. Undersøgelsen handler kun om at opgøre årets vintertab. I et år som i år, hvor vintertabet er større end normalt, er det vigtigt at alle deltager, så vores datamateriale bliver bedst muligt. Denne undersøgelse er kortere end den sidste undersøgelse og tager ikke mere end 10 min at udfylde. Vær med til at give værdifuld information om året vintertab og årsager.

Klik ind på www.biavlsforsøg.dk  og giv også din besvarelse.


Igen, trækker vi lod om præmier blandt de af vores biavlere der har indsendt besvarelser og opgivet deres mail adresse.
Vinderne af lodtrækningen ved vores store spørgeskemaundersøgelse var

Bidragt fra www.aulumgaard.dk
Niels Kaslov, Helsingør

DBF Forklæde:
Dorthe og Kai Pedersen, Nørre Alslev
Bente Dalby Johannessen, Søborg
Tage Holm, Klosterengen, Thisted
Jan Idorn, Brøndby
Niels Ejner Kristensen, Ejstrupholm

Præmierne fremsendes i løbet af den kommende uge.

Tag med til APIMONDIA-kogressen og hjælp med at vinde kongressen til Danmark om 4 år

Biavlere, forskere, materielforhandlere, honninghandlere, kort sagt alle som på en eller anden måde beskæftiger sig med biavl,  fra hele verden mødes hvert andet år til APIMONDIA kongressen. Den holdes i år i Istanbul i Tyrkiet. Danmarks Biavlerforening har besluttet at byde på at afholde om 4 år i København. Den konkurrence skal afgøres på kongressen i Istanbul.

Det bliver en enestående mulighed for Danske biavlere til at samle viden og skabe kontakter til kolleger fra hele verden. Forskere fra hele verden præsenterer resultater af den nyeste forskning.  Biavlere og forskere mødes og diskuterer i seminarer og på den store udstilling er der alt hvad hjertet kan begære af materiel og andet udstyr. Der er konkurrencer hvor verdens bedste honning kåres. Det er det vi gerne vil opleve i Danmark om 4 år.

Kongressen afholdes  i år fra den 29. september til den 4. oktober hvor Europa og Asien mødes i Istanbul. Istanbul er en fantastisk by med en meget venlig og gæstfri befolkning, kirker, moskeer og slotte som vidner om den historiske betydning. Det er en by hvor man virkeligt kan opleve historiens vingesus. Centrum for det østromerske rige, Osmannernes hovedstad og porten mellem Europa og Asien.

Danmarks Biavlerforening har sammen med Krim Rejser, som nogen af jer kender lavet et tilbud på en tur til Istanbul med afrejse den 28. september og hjemkomst den 5. oktober.

Se annoncen fra Krim Rejser.

Konsulenter fra Danmarks Biavlerforening deltager i turen og vil være med på turene og aktive på kongressen.

Der er mulighed for at deltage i rejsearrangementet og de meget spændende udflugter uden at deltage i kongressen. Men det anbefales at besøge kongressen enten alle dagene eller blot en enkelt dag. Tilmelding til Rejsen skal ske til Krim Rejser.

Tilmelding til kongressen skal ske på hjemmesiden www.apimondia2017.org hvor man også kan finde program og yderligere oplysninger.

Kontakt eventuelt Danmarks Biavlerforening med spørgsmål eller skriv til Asger Søgaard Jørgensen , som vil være med som turleder på rejsen e-mail: asj@biavl.dk

Pas på svindel

Sommermånederne er højsæson for ”direktørsvindel”, hvor svindlere udnytter chefens fravær og nedsat bemanding i de danske virksomheder. Denne form for svindel foregår ofte ved, at en svindler udgiver sig for at være virksomhedens direktør i en mail, hvor vedkommende beder om at få overført penge til en specifik konto.

Men denne form for svindel er ikke noget man kun oplever i virksomheder. Det sker desværre også i foreningslivet. I Randers og Omegns B.F. har de netop været udsat for et forsøg på ”direktørsvindel”. Formandens mail var blevet hacket, og der blev herfra sendt en mail til kassereren med en besked om, at han skulle overføre 4000 € til en konto i Belgien. Heldigvis fattede kasserer Sandor Markus mistanke til mailen, og i stedet for at overføre pengene, indgav han en politianmeldelse.

Politiet oplyser, at der er registreret flere tilfælde, hvor foreninger har været udsat for forsøg på ”direktørsvindel”. Vær derfor på vagt rundt om i lokalforeningerne.

Kom på markvandring hos økologiske landmænd

I samarbejde med konsulentfirmaet Økologisk Vkst, tilbyder vi markvandringer hos to økologiske landmænd, hvor der er mulighed for at se eksempler på tiltag, der forbedrer fødegrundlaget for bier, og få en snak om hvordan landmand og biavler kan samarbejde om at forbedre forholdene for begge. Vi tager også en snak om muligheden for at producere økologisk honning.

19. september kl. 15.00 hos Elke Lorenzen, Lundsgårde, som er økologisk mælkeproducent siden 1991. Hun har 200 køer på 200 ha. Markplanen indeholder, korn, kløvergræs og bælgsæd. Da Elke selv har bier, bliver der sået blomsterblandinger på bedriften. Elke har selv tanker omkring forbedre af udbuddet af nektar og pollenkilder uden for marken, fordi der skal være et grundlag for bierne selv når markplanen bliver ændret. Adressen er Ellehusvej 2, Lundsgårde, 6240 Løgumkloster.

20. september kl. 17.00 hos Torben Mathiesen, Jennelgaard, som har en planteavlsbedrift på Falster. Bedriften har været økologisk siden 1998. Markplanen indeholder, havre, konsumærter, purløg til frø, efterafgrøder, rug, spinatfrø og vinterraps. Med andre ord masser af arealer hvor bierne kan finde pollen og nektar. Desuden har de en æbleplantage som nabo. OBS Ny adresse: Sønder Alslev Strandvej 19, 4800 Nykøbing Falster.

Der er ingen tilmelding, så man kan bare møde op på adressen på det angivne tidspunkt. Er der spørgsmål til arrangementet, kontakt konsulent Ole Kilpinen på olek@biavl.dk.

Uklog og usaglig debat om konkurrence skader bestøvningen i Danmark

Grupper på Facebook og enkeltpersoner prøver at profilere sig på en hypotetisk sag, og fjerner derved fokus fra de veldokumenterede trusler, som reelt truer de bestøvende insekter.

Flere grupper har på det seneste anklaget honningbierne for at udkonkurrere de vilde bier og foreslået at man forbyder honningbier i nogle områder. Danmarks Biavlerforening mener naturligvis, at alle bestøvende insekter fortjener mest mulig beskyttelse. Det er uomtvisteligt, at honningbier og vilde bier har det svært mange steder i det danske landskab. Overalt er naturen presset af menneskelig aktivitet og der meldes hele tiden om tilbagegang i antallet og variationen hos både insekter og blomstrende planter. I den forbindelse er det vigtigt at huske på, at honningbien er en naturligt hjemmehørende art i Danmark.

Men at pålægge honningbierne at være en væsentlig trussel for de vilde bier er ubegrundet. På det seneste har der været eksempler på noget, der kan minde om en hetz, og dermed står det klart, at visse grupper ikke har til hensigt at sikre de bestøvende insekter, men i højere grad at profilere sig selv eller grupper.

”Det er kedeligt, at grupper under påskud af at fremme bestøvningen, skaber en selvhævdelse der reelt risikerer at øge manglen på bestøvning i Danmark. Det skaber indtryk af manglende fagligt indblik, når sådanne grupper ikke kan pege på de reelle problemer, og ikke arbejder konstruktivt for at løse problemerne,” siger Knud Graaskov, formand for Danmarks Biavlerforening.

I løbet af sommeren har eksempelvis floreret en video på internettet, hvor en miljøordfører har filmet en privat bigård og angivet bigårdens placering, med anklage om, at denne er årsag til de vilde biers tilbagegang. Af frygt for hærværk, har den pågældende biavler nu nedlagt sin bigård. I henhold til § 3 i ”Bekendtgørelse om bekæmpelse af skadegørere hos honningbier” skal en bigård, der er opstillet uden for ejerens ejendom være mærket synligt med ejerens navn og kontaktoplysninger.

”Jeg vil opfordrer den pågældende politiker og andre til en anden gang, at kontakte biavleren, så eventuelle problemer kan løses. I dette tilfælde var der dog tale om aflægger-bifamilier, der fodres i bistaderne. De henter derfor stort set ingen pollen og nektar i naturen,” siger Knud Graaskov.

Over alt i naturen er der stor konkurrence både mellem forskellige planter og mellem forskellige dyr, herunder insekter. Dertil kommer den gensidige afhængighed mellem planter og insekter. Årsagen er velkendt, nemlig et mangelfuldt fødegrundlag, som betyder at der i landområder med store monokulturer og effektive sprøjtemidler kun er et meget begrænset fødegrundlag for de bestøvende insekter.

Danmarks Biavlerforening arbejder aktivt for at oplyse om det manglende udbud af blomster, og der arbejdes for at Danmark bliver et mere rigtblomstrende land – både i byerne, i landbrugslandet og på naturarealer.

Uden et passende stort antal honningbier til at bestøve blomsterne, vil udbyttet af mange planter være væsentligt reduceret. Det er en opgave, som de vilde bier ikke løser alene.

Du kan læse Danmarks Biavlerforenings faktaark om konkurrence mellem honningbier og vilde bier her.

Rejs med Danmarks Biavlerforening til Argentina og Brasilien

Danmarks Biavlerforening og Mols Rejser har arrangeret en rejse for biavlere til Argentina og Brasilien den 12. - 24. marts 2018. De to lande er begge blandt verdens største og mest varierede. På rejsen vil man få et godt indtryk af biavlen, kulturen og naturen.

På turen skal deltagerne besøge de to meget forskellige storbyer, Buenos Aires og Rio de Janeiro, og møde lokale biavlere. Desuden kommer de til Nechochea og Tandil der er centrum for “de danske udvandrere” i Argentina.

Der er også biavlere. Iguazú er måske verdens mest spektakulære vandfald der ligger i junglen på grænsen mellem Argentina og Brasilien. Der er biavlere med Afrikaniserede bier og også med brodløse bier. Turen slutter i Rio de Janeiro, hvor vi møder biavlere og også får et indtryk af byen og dens fantastiske beliggenhed. Afrikaniserede bier, brodløse bier og fredelige buckfastbier, som Roberto Pedersen Halager laver dem både i Argentina og Danmark (se Tidsskrift for Biavl nr. 8).

Læs hele programmet og mere information herunder.

Basiskursus i biavl – du kan stadig nå det

Kurset henvender sig til alle biavlere. Uanset om du har biavl som hobby med nogle få stader – eller som erhverv. Eller du har måske en drøm om, at du en dag kan leve af din hobby – så er det kurset for dig.

Kort sagt, så henvender kurset sig til alle, der ønsker at få håndværket som biavler helt ind under huden.

 

Omfang

Kurset er på i alt ca. 50 timer og holdes centralt i Danmark, på Dalum Landbrugsskole i Odense. For at gøre deltagelsen mere overkommelig, er kurset delt i to dele, hvor del I er på ca. 30 timer, fordelt over to weekender.

Del II er på ca. 20 timer og holdes i en forlænget weekend, fra fredag kl. 10 til søndag kl. ca. 15.

 

Hvornår?

Kursets del I holdes den 20.-21. januar 2018 og igen, den 17.-18. marts 2018.

Kursets del II holdes i oktober 2018.

 

Yderligere informationer om kurset finder du her

 

Du finder oplysninger om kursets indhold m.m. i pjecen her på siden.

Basiskursus i biavl – du kan stadig nå det

Kurset henvender sig til alle biavlere. Uanset om du har biavl som hobby med nogle få stader – eller som erhverv. Eller du har måske en drøm om, at du en dag kan leve af din hobby – så er det kurset for dig.

Kort sagt, så henvender kurset sig til alle, der ønsker at få håndværket som biavler helt ind under huden.

 

Omfang

Kurset er på i alt ca. 50 timer og holdes centralt i Danmark, på Dalum Landbrugsskole i Odense. For at gøre deltagelsen mere overkommelig, er kurset delt i to dele, hvor del I er på ca. 30 timer, fordelt over to weekender.

Del II er på ca. 20 timer og holdes i en forlænget weekend, fra fredag kl. 10 til søndag kl. ca. 15.

 

Hvornår?

Kursets del I holdes den 20.-21. januar 2018 og igen, den 17.-18. marts 2018.

Kursets del II holdes i oktober 2018.

 

Yderligere informationer om kurset finder du her

 

Du finder oplysninger om kursets indhold m.m. i pjecen her på siden.

Glædelig jul og godt nytår

Danmarks Biavlerforening ønsker biavlere og samarbejdspartnere glædelig jul og godt nytår.

Tak til alle, der er med til at sikre foreningens arbejde for bierne og biavlen i Danmark. I 2018 ser vi bl.a. frem til, at sætte meget fokus på uddannelse, når den nye uddannelsesplan for alvor skal realiseres. Uddannelse og opdatering af viden er vigtig overalt i samfundet – også i biavlen, så vi kan sikre optimal bestøvning i Danmark.

Kontoret holder julelukket i perioden 24. december til 2. januar (begge dage inkl.).

Glædelig jul og godt nytår

Danmarks Biavlerforening ønsker biavlere og samarbejdspartnere glædelig jul og godt nytår.

Tak til alle, der er med til at sikre foreningens arbejde for bierne og biavlen i Danmark. I 2018 ser vi bl.a. frem til, at sætte meget fokus på uddannelse, når den nye uddannelsesplan for alvor skal realiseres. Uddannelse og opdatering af viden er vigtig overalt i samfundet – også i biavlen, så vi kan sikre optimal bestøvning i Danmark.

Kontoret holder julelukket i perioden 24. december til 2. januar (begge dage inkl.).

Årets første tidsskrift er udkommet

I årets første udgave af Tidsskrift for Biavl, som netop er udkommet, kan du finde spændende inspiration til en ny flot installation i din have. I artiklen ”Den vilde insektvæg” finder du nemlig et eksempel på, hvordan du kan skabe redepladser til vilde insekter i din have. Ligeledes kan artiklen være en inspiration til et nyt projekt i skolebigården.

Med starten på et nyt år følger også introduktion af en ny skribent af ”Månedens arbejde”. Jørn Egholm Jensen, der har været biavler siden 2010, vil hver måned berette om sin biavl. Du kan i øvrigt læse mere om Jørns biavl på hans hjemmeside: www.jej-biavl.dk

I september sidste år kunne du læse en artikel om de spændende komponenter i honning. I dette nummer følges artiklen op, med en beskrivelse af honningens mange spændende egenskaber. Her kan du blandt andet blive opdateret på honningens antibakterielle egenskaber, og læse hvorfor honningen er en hurtig energikilde for sportsfolk.

Januarudgaven af tidsskriftet bringer dig blandt andet også en tur til Hobro, hvor et spændende samarbejde med 4H bringer børn og unge tæt på bierne.

Sammen med tidsskriftet udkommer beskrivelsen af startpakken som tilbydes i år. Husk at give beskrivelsen af startpakken videre, hvis du kender en, der overvejer at blive biavler.

Har du ved en fejl ikke fået betalt kontingent for 2018, og dermed ikke modtaget tidsskriftet endnu, så kan du stadig nå at betale kontingentet på Bishoppen  - Så får du eftersendt tidsskriftet, som netop er udkommet.

 

Det samlede indhold i Tidsskrift for Biavl 1/2018 er:

Indsat: Startpakken 2018

Unge søges til International Meeting of Young Beekeepers 2018

Danmarks Biavlerforening søger unge biavlere, der kunne tænke sig at være med på holdet,  som skal repræsentere Danmark ved IMYB den 2. – 6. juli i Nérac i Frankrig. Alderskravet er, at man pr. 1. januar 2018 er over 12 år og under 17 år. Sammen med holdet vil deltage to ledere fra Danmarks Biavlerforening, der vil guide de unge biavlere gennem arrangementet. Som forberedelse til turen, afholdes en forberedelsesdag for hele holdet i Sorø.

Arrangementet, der foregår på engelsk, vil i løbet af de fire dage bl.a. beskæftige sig med discipliner indenfor stadepasning, mikroskopi og plantekendskab. Deltagerne forventes at have nogen erfaring med biavl i teori og praksis. Der vil endvidere blive mulighed for at besøge seværdigheder og deltage kulturelle aktiviteter. Deltagelsen finansieres delvist af Danmarks Biavlerforening og N.S. Kristensens Mindefond, således at prisen for at deltage kun vil være kr. 2250,- pr. person. Prisen inkluderer deltagergebyr, rejse, ophold og forplejning.

Unge med interesse i at blive en del af det danske hold, kan sende en ansøgning. Ansøgningen skal indeholde en kort beskrivelse af dig selv, din erfaring med biavl samt din fødselsdato. Ansøgningen skal være os i hænde på dansk@biavl.dk senest den 1. marts. Yderligere information kan fås ved henvendelse til Danmarks Biavlerforening på mail eller tlf. 57 86 54 70.

Tidsskrift for Biavl er på vej

I uge 8 lander februar-udgaven af Tidsskrift for Biavl i 6000 postkasser. I det nye nummer kan du finde spændende inspiration til, hvordan du kan få din kommune og landbruget til at blive bivenlige ved at så for bierne. Find yderligere inspiration på www.bivenlig.dk

 

I dette nummer kan du også læse en interessant artikel om, at biernes bestøvning ikke blot giver øgede udbytter i forskellige afgrøder – de giver også en bedre kvalitet og holdbarhed af en lang række afgrøder. For eksempel modner velbestøvede jordbær hurtigere, og derved reduceres den kritiske periode, hvor de er udsat for sygdomme og har behov for optimale klimaforhold. Samtidig er jordbærrene mere velformede, er rødere og har en længere hyldelevetid. I artiklen gives også eksempler på, hvordan bestøvningen i nogle afgrøder forbedres, hvis mere end én biart står for bestøvningen.

 

Og nu vi er ved bestøvning af afgrøder, så lanceres Bestøverportalen i det nye nummer af tidsskriftet. Bestøverportalen er et datingsite, hvor landmænd og frugtavlere med bestøvningskrævende afgrøder kan finde sammen med biavlere. Du kan allerede nu smugkigge på www.bestøverportalen.dk

Bestøverportalen er oprettet af biavlsorganisationerne (Danmarks Biavlerforening, Danske Biavleres Landsforening, Sammenslutningen af Danske Erhvervsbiavlere og ErhvervsBiavlerne) med støtte fra

Landbrugsstyrelsen – Miljø- og Fødevareministeriet, og den drives til dagligt af Danmarks Biavlerforening.

 

Det samlede indhold i Tidsskrift for Biavl 2/2018 er:


Bestil bi- og vildtvenlige afgrøder med medlemsrabat 2018

Netop nu kan du som medlem af Danmarks Biavlerforening bestille diverse bi- og vildtvenlige afgrøder, som du kan udså til glæde for bierne. Danmarks Biavlerforening har udviklet forskellige frøblandinger i samarbejde med frøfirmaet DLF, og det er blandt andet disse du kan bestille. Som medlem af Danmarks Biavlerforening får de tilmed 10% rabat.

 

Bestilling af frø

Du kan herunder downloade bestillingskupon, som du skal udfylde og sende til DLF. Herefter sendes frøene direkte til dig.

Alle priser er eksklusive moms og levering. Ved ordre over 7.000 kr. ekskl. moms leveres fragtfrit. Ved ordre under 250 kr. tillægges et ekspeditionsgebyr på 100 kr.

 

Send bestillingskuponen – gerne via e-mail – til DLF via nedenstående oplysninger:

DLF

Højmevej 12

5250 Odense SV

Faxnr.: 63 17 16 19

E-mail: agro@dlf.dk

 

Hent bestillingskuponen her.

Bestil bi- og vildtvenlige afgrøder med medlemsrabat

Netop nu kan du som medlem af Danmarks Biavlerforening bestille diverse bi- og vildtvenlige afgrøder, som du kan udså til glæde for bierne. Danmarks Biavlerforening har udviklet forskellige frøblandinger i samarbejde med frøfirmaet DLF, og det er blandt andet disse du kan bestille. Som medlem af Danmarks Biavlerforening får de tilmed 10% rabat.

 

Bestilling af frø

Du kan herunder downloade bestillingskupon, som du skal udfylde og sende til DLF. Herefter sendes frøene direkte til dig.

Alle priser er eksklusive moms og levering. Ved ordre over 7.000 kr. ekskl. moms leveres fragtfrit. Ved ordre under 250 kr. tillægges et ekspeditionsgebyr på 100 kr.

 

Send bestillingskuponen – gerne via e-mail – til DLF via nedenstående oplysninger:

DLF

Højmevej 12

5250 Odense SV

Faxnr.: 63 17 16 19

E-mail: agro@dlf.dk

 

Hent bestillingskuponen her.

Muligheder for økologisk biavl på økologisk landbrug

Landbrugsstyrelsen har offentliggjort et kort som viser økologiske landbrug, hvor der er mulighed for at drive økologisk biavl. 265 økologiske bedrifter har tilsammen 3.200 marker, der er godkendt til økologisk biavl. På kortet er det muligt at undersøge om der i ens område er økologiske landmænd, du kan kontakte og høre om de vil have økologisk bier stående.

Derudover er der mulighed for at se områder, der kunne være godkendt til økologisk biavl i alle tre år 2015-2017, med de regler der gælder i dag. Det nye kort med områder der kan godkendes i 2018 offentliggøres dog først i begyndelsen af maj.

Landbrugsstyrelsen har også været inde i den centrale bigårdsregister og finde alle de registrerede bigårde, som allerede står på områder der er godkendt til økologisk biavl. Bigårdene er oplistet ved deres bigårds ID-nummer.

Læs hele Landbrugsstyrelsens nyhed her.

Læs mere om økologisk biavl på www.økobiavl.dk

Bierne stod for skud 1. april

Man skal ikke tro på alt hvad man hører, slet ikke den 1. april, hvor diverse medier traditionen tro bragte nogle tvivlsomme men underholdende nyheder. Som noget særligt i år indtog bierne en vigtig rolle i aprilsnarerne.

TV2nord kunne fortælle, at en brunbjørn var svømmet fra Sverige til Læsø, hvor den var godt i gang med at tage for sig af retterne. En biavler havde både set bjørnen og konstateret, at den havde raseret hans bigård. Læs aprilsnaren og se indslaget fra TV2nord her.

Vi ved at bierne er pressede af flere faktorer, men fotografernes blitz har dog aldrig været på listen over fænomener, der slår bierne ihjel. Dette ændrede sig den 1. april, hvor magasinet Digital Foto kunne berette om ny forskning, der efter sigende påviser at det skarpe lys fra blitzen slår bierne ihjel. Heldigvis viste dette sig også at være en aprilsnar, som du kan læse i sin fulde længde på www.digitalfoto.dk.

 

 

 

Arne T. Henriksen valgt til ny formand

På Danmarks Biavlerforenings generalforsamling lørdag den 14. april skulle der vælges ny formand, da Knud Graaskov havde valgt at stoppe. Knud Graaskov blev under stående applaus takket for sin store indsats for bierne og biavlen.


Knud Graaskov takkede af under stående applaus.

Bestyrelsen havde foreslået Arne T. Henriksen til formandsposten, og han blev valgt ved applaus uden modkandidat.

På valg til bestyrelsen var Bo Brebøl, Erling Atzen og Jens Sproegel, som alle havde valgt at genopstille. Da Arne T. Henriksen overtog formandsposten var der tale om et suppleringsvalg til bestyrelsen. Således skulle der vælges i alt fire bestyrelsesmedlemmer (tre for en toårig periode og én for et år) samt en suppleant.

Der var opstillet fem kandidater posterne, og Erling Atzen, Helle Sehested og Jens Sproegel blev alle valgt for en toårig periode. Bo Brebøl blev valgt for en etårig periode, mens suppleantposten gik til Peter Sjøgren.

Vintertabsundersøgelse startet

Nu er det tid til den årlige vintertabsundersøgelse. Denne vinter har endnu en gang ikke været helt normal og det er derfor spændende at se, hvordan bifamilierne har klaret sig. Vi ønsker så stort et talmateriale som muligt, så vi vil gerne opfordre dig til at give dit bidrag til vores viden om vintertab. Undersøgelsen er en del af den internationale COLOSS vintertabsundersøgelse, hvor vi i år regner med at der er 30 deltagende lande.

Undersøgelsen findes via dette link.

Undersøgelsen lukker igen den 1. juni. Formålet er at indsamle data om årets overvintring (=vintertab).

For at kunne få den bedst mulige vurdering af overvintringen, er det vigtigt, at vi får så mange besvarelser som muligt.

EU gentager forbud mod neonikotinoider

Fredag den 27. april vedtog EUs ”Komité for Planter, Dyr, Fødevarer” et forbud mod neonikotinoiderne clothianidin, imidacloprid og thiamethoxam, fordi stofferne udgør for høj risiko for bier.

Dette er senest påvist af en ekspertgruppe under Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i en omfattende gennemgang af den videnskabelige dokumentation for og imod neonikotinoiders effekter på bier. Denne vurdering er baseret på en gennemgang af mere end 1500 undersøgelser af neonikotinoider og bier. Af denne vurdering fremgår det, at for al udendørs anvendelse af de tre midler, var der mindst ét aspekt som indikerede en høj risiko for bierne. Derfor endte ekspertgruppen med at konkludere, at midlerne samlet set udgør en risiko for bier.

EUs beslutning var klar, idet kun tre lande stemte imod. Landene, der stemte imod var Danmark sammen med Tjekkiet og Rumænien.

Danmark har valgt at dispensere, således at man i Danmark i vid udstrækning anvender neonikotinoiderne til bl.a. bejdsning af rapsfrø og læggekartofler. Efter at EU endnu engang har vedtaget forbudet, er der fra flere sider en klar forventning om, at Danmark stopper med at dispensere.

Du kan læse mere om neonikotinoider på www.biavl.dk/NiksTilNeoniks

Aarhus Universitet besvarer spørgsmål om konkurrence mellem bier

Forskellige medier har i en periode sat fokus på honningbier og deres eventuelle fødekonkurrence med vilde bier. Usikkerheden om en mulig konkurrence førte til at Landbrugsstyrelsen ved årsskiftet anmodede Aarhus Universitet om at belyse emnet.

Rapporten fra universitetet er nu udkommet, og den konkluderer blandt andet, at de videnskabelige undersøgelser som foreligger er behæftet med betydelige metodemæssige problemer, men at konkurrence mellem vilde bier og honningbier må forventes at forekomme lokalt i Danmark. Men alt taget i betragtning virker det ikke oplagt, at de danske honningbier i deres nuværende tæthed og fordeling skulle udgøre en generel fare for vilde bier i Danmark.

Dette vurderes også at være i overensstemmelse med en nylig stor rapport fra The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), som blandt andet peger på tab af levesteder, føderessourcer og redepladser som årsager til de vilde biers tilbagegang.

 

Du kan læse hele rapporten fra Aarhus Universitet her (PDF).

 

Du kan læse rapporten fra IPBES her (PDF).

 

Læs også Danmarks Biavlerforening faktaark om konkurrence mellem bier.

 

 

Biavlerens Kvarter og weBInar

Biavlerens Kvarter og weBInar

Nye tiltag på YouTube er ”Biavlerens Kvarter” og online weBInar’er. Hvad er nu det, tænker mange sikkert?

I Biavlerens Kvarter, går vi i Biavlerforeningen Sønderjyllands skolebigård og lader Klaus Langschwager fortælle om den dagsaktuelle situation i bigården. Hvad sker der i naturen omkring os, hvad sker der i bifamilierne og hvilke indgreb skal der gøres. Vi giver Klaus får lov til at formidle hans biavlstanker. Vi prøver at gå i bigården, ikke på bestemte datoer, men når det er relevant og der sker noget nyt. Nogle gange er der kort tid imellem, andre gange længere tid.

Se de første 2 indslag om røgpusteren og påsætning af første magasin.

https://www.youtube.com/watch?v=1IBvbAJIsR8&t=21s

https://www.youtube.com/watch?v=sJALO9TcVhM&t=188s

 

weBInar

På vores kanal kan du også se sidste sæsons weBInar. Et weBInar er et kort online foredrag, hvor deltagerne online kan stille spørgsmål. Vi prøver både at få danske og udenlandske foredragsholdere. Vi har hidtil fået lavet 3 weBInar’er. Men der vil i løbet af efteråret blive produceret flere.

Du finder kanalen ved at gå ind på www.youtube.com. Søg efter webinar Danmarks Biavlerforening. Direkte link, klik her.

 

Biavlernes kvarter og weBInar'ene er en del af Danmarks Biavlerforening projekter under det Nationale Biavlsprogram.

Så er ventetiden ovre

I dagene 18.-24. maj bliver det nye nummer af Tidsskrift for Biavl omdelt. Sammen med tidsskriftet modtager du også Danmarks Biavlerforenings forsøgsrapport, hvor du bl.a. kan orientere dig om, hvordan landets dygtigste dronningeavleres dronninger klarer sig i test.

I dette nummer kan du bl.a. læse en artikel om allergi i forbindelse med bistik og om, hvordan din allergi kan hjælpe andre, som har samme problem. Desuden kan du læse et referat fra Danmarks Biavlerforenings generalforsamling, som blev afholdt den 14. april.

 



Det samlede indhold i Tidsskrift for Biavl 5/2018 er:

 

Det samlede indhold i Forsøgsrapporten 2017 er:


Biavlerens Kvarter. Krigen om rammemålet

I Biavlerens Kvarter træder vi ind i et af   biavlens minefelter. Nemlig den evige diskussion om rammemålsstørrelse og type af bikasser. Det er jo op til den enkelte biavler selv at vælge hvad vedkommende ønsker, men der må gerne ligge nogle overvejelser bag valget. Klaus Langschwager giver sit bud på hvilke rammestørrelser det vil være mest rigtigt at vælge. Er du enig?

Se denne uges Biavleren Kvarter på dette link: https://youtu.be/NUUN1hceFEE 

Husk det er Klaus’ biavlstanker vi lytter til.

Du kan altid finde vores weBInar YouTube kanel ved at gå ind på YouTube og søg efter webinar danmarks biavlerforening. Du kan også abonnere på kanalen for at få de nyeste opdateringer på kanalen. Direkte link, klik her.

Biavlernes kvarter og weBInar'ene er en del af Danmarks Biavlerforening projekter under det Nationale Biavlsprogram.