MINISTER VIL UNDERSØGE SAG OM UDENLANDSK HONNING MÆRKET SOM ”DANSK PRODUCERET”

09. september 2019

Danmarks Biavlerforening har mandag den 2. september fremsendt et brev til ministeren med anmodning om at stramme op omkring mærkningen af udenlandsk honning. Endvidere har TV2-Nord bragt en række indslag om situationen på honningmarkedet.

Søndag aften kort efter klokken 20.00 udtaler fødevareminister Mogens Jensen til TV2 Nord: “Jeg er af min kollega Simon Kollerup blevet gjort opmærksom på denne sag. For mig er det helt mærkeligt, at man kan putte et dansk flag på et produkt, der indeholder udenlandske råvarer. Det vil jeg nu undersøge, om vi kan få ændret på. Vi er oppe mod EU-regler, der kan besværliggøre processen, men jeg vil som sagt undersøge, hvad vi har af handlemuligheder”.

Danmarks Biavlerforening glæder sig over, at ministeren vil tage fat. Men samtidig skal det understreges at EU-reglerne ikke står i vejen. Der er efter foreningens vurdering alene tale om, at honningen er tappet i Danmark. Dermed er der ikke tale om en produktion mener foreningen. ”Udenlandske æg, der fyldes i æggebakker, og appelsiner, der fyldes i en pose, opnår ikke betegnelsen ´DANSK PRODUCERET´,” siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

Honning er i henhold til honningbekendtgørelsen et naturprodukt, der produceres af honningbier. Således kan det ikke anføres, at honningen er produceret i Danmark, med mindre der henvises til honningens oprindelse og biernes placering.

Mærkningen fører til, at forbrugerne i dag vildledes til at købe honning fra blandt andet Kina, Ukraine og Sydamerika frem for dansk honning. Fødevaremyndighedernes manglende indgriben på området er ikke blot i strid med honningbekendtgørelsen. Det er også i strid med Fødevarestyrelsens egne regler, hvor det fremgår: ”Fødevaren skal præsenteres og markedsføres på en sådan måde, at en forbruger ikke kan få en fejlagtig opfattelse af, eller et tvetydigt indtryk af, at fødevaren kommer fra et bestemt land eller et bestemt sted”.

Du kan læse Danmarks Biavlerforenings brev til Fødevareministeren her

Du kan se TV2 Nords omtale af sagen her