Pressemeddelelse: Mælkebøtter er guld for bier – vent med at klippe

Mælkebøtte er hadet af mange, men er i virkeligheden guld værd for bierne. Derfor skal man tænke sig om en ekstra gang, inden man klipper eller luger den væk.

Netop nu er mælkebøtterne begyndt at farve landskabet gult. Desværre har mange travlt med at forsøge, om de kan komme den gulblomstrede plante til livs. Men mælkebøtten er faktisk en værdifuld plante for bier og andre insekter.

For at undgå, at mælkebøtten smider frø og spreder sig, er der en tendens til, at man klipper den ned så hurtigt som muligt. Men hvis man venter lidt med at klippe eller luge, så kan en stor del af mælkebøtterne nå at afblomstre inden de mister hovedet, og måske er det ikke jordens undergang, hvis de alligevel får lov til at smide lidt frø.

”Vi skal generelt indstille os på at klippe mindre, og i stedet give blomsterne plads i landskabet. Naturen har brug for det, og vi skal i stedet nyde de mange vidunderlige farver, der følger med,” siger Arne T. Henriksen, som er formand for Danmarks Biavlerforening, der arbejder for at skabe bedre betingelser for bierne.

Forårsføde med protein og energi

Bierne har her i foråret travlt med at samle føde både til sig selv og deres yngel. De har dels brug for pollen, som giver dem protein og mineraler, og dels har de brug for nektar, der er deres kilde til energi. Mælkebøtten udmærker sig ved at være meget rig på begge dele.

Dertil kommer at rigtig mange forskellige arter af bier finder planten interessant. Det skyldes blandt andet blomstens udformning, hvor både langtungede og korttungede bier kan få adgang til planten. Derfor er blomsten attraktiv for mange arter af såvel humlebier, honningbier og enlige bier.

Ofte er bierne helt gule af pollen, når de har boltret sig i en mælkebøtte. Hos mange bier kan man i denne tid se nogle mørkegule klumper på bagbenene. Det er de såkaldte pollenbukser, med den pollen de har indsamlet og bringer hjem til deres bo.

”Mangel på føde i biernes aktive periode er en af de primære årsager til at bierne har det svært. Her kan mange være med til at gøre en forskel. Hvad enten man er haveejer, landmand eller kommune, så kan man se mere positivt på mælkebøtterne, og lade bierne få gavn af blomstens nektar og pollen,” siger Arne T. Henriksen.

En spændende plante

Mælkebøtten er en spændende plante, og der er i virkeligheden tale om flere hundrede småarter, der trives på forskellige levesteder i Danmark. Planten tilhører kurveblomstfamilien, og ser man grundigt på den fine gule blomst, vil man opdage at den er sammensat af mere en 100 små blomster, der hver især indeholder mad til bierne. Mælkebøtten er ikke kun mad til bier. Både det gule af blomsten og de små friske blade kan spises i salater.

På hjemmesiden www.bivenlig.dk kan man finde mere inspiration til at hjælpe bierne og samtidig se om man kan blive registreret som bivenlig.

 

Udsendt 23. april 2020

 

 


< TILBAGE