Fra biavleres registreringer, observationer og analyser har Danmarks Biavlerforening gennem mange år indsamlet data om, hvordan træerne gennem året sikre et godt fødegrundlag for bierne. Herunder kan du tager en rejse gennem sæsonen, hvor bierne er aktive.
April
Pil er den helt dominerende pollenkilde i starten af april. Pileslægten omfatter en række arter, som forekommer i byområder, landbrugsland og natur. Pil er tidligt blomstrende og vokser gerne fugtige steder. Både han- og hunplanter producerer nektar, mens kun hanplanterne producerer pollen. Pilens pollen samles flittigt af mange arter af bier, hvoraf nogle udelukkende er afhængige af pil. Frugttræer (både sten- og kernefrugt) udgør en væsentlig del af biernes fødekilder i april. En af de tidligst blomstrende er mirabel (Prunus cerasifera), som afløses af slåen (P. spinosa), kræge (P. insittia) og fuglekirsebær (P. avium). Alle disse giver både nektar og pollen af god kvalitet. Sten- og kernefrugt findes i levende hegn, haver og grønne områder. Sidst i perioden begynder kirsebær, blomme, æble og pære at blomstre, og alle har de sorter, som varierer i blomstringstid. Frugttræer findes i haver, plantager, vildtvoksende i hegn og skovkanter.
Maj
I maj samler bierne stadig pollen fra pil og frugttræer, men nu begynder arter indenfor ahornslægten at spille en stor rolle. Ahornslægten omfatter i Danmark arterne ahorn/ær (Acer pseudoplatanus), spidsløn (A. platanoides) og navr (A. campestre), som alle blomstrer i maj. Hertil kommer mange arter, der plantes som prydplanter i haver. Ahorn er almindeligt plantet i løvskove, haver og parker, og spredes let med frø. Det har været diskuteret om den er indført, men der er fundet spor af ahorn langt tilbage i tiden. Spidsløn er almindelig i løvskove, men også i byområder, hvor den bruges som allétræ, og nektaren samles af mange arter af bier. Navr vokser bl.a. i skovbryn, levende hegn og i byområder. I maj begynder hvidtjørn, røn og hestekastanje deres blomstring. Hvidtjørn er en vigtig nektarplante. Blomsterne af hestekastanje er rige på både nektar og pollen, og blomstringen strækker sig ind i juni.
Juni
I juni er blomstringen af hestekastanje stadig i gang, og ahornarterne kan i visse år stadig være i blomst. Sidst i perioden begynder lindens blomstring. I Danmark findes de hjemmehørende arter småbladet lind (Tilia cordata) og storbladet lind (T. platyphyllos), men der findes mange arter og sorter plantet i byerne. Linden blomstrer i slutningen af juni og ind i juli, og den er en meget vigtig nektar- og pollenplante for honningbier og humlebier. Lindealléer og enkelte lundområder kan være væsentlige fødekilder for bierne i sommerperioden, og lind er derfor blandt de træarter, der kan give mulighed for honningproduktion. Bierne samler også pollen fra ask (Fraxinus excelsior) og skovfyr (Pinus sylvestris), som dog begge er vindbestøvede, men bierne kan i perioder hente pollen fra disse planter.
Juli
I juli er lind stadig en vigtig fødekilde, særligt i starten af måneden. Desuden blomstrer tørst (Frangula alnus), som leverer både nektar og pollen. Tørst er hjemmehørende i Danmark og findes i moser, heder og skovbryn. Senere i juli blomstrer også alm. hyld (Sambucus nigra), som dog ikke regnes som en særlig vigtig fødekilde for bierne.
August
I august finder bierne stadig nektar og pollen fra tørst. Herudover blomstrer ægte kastanje (Castanea sativa), som både giver nektar og pollen. Kastanje blomstrer i juli-august, men findes kun sjældent i større bestande i Danmark. Danmarks Biavlerforenings undersøgelse viser, at bierne i august også samler pollen fra ahorn/ær, som kan have sen blomstring i visse år.
September-oktober
I efteråret bliver fødeudbuddet begrænset, men enkelte træer og buske kan stadig levere pollen og nektar. En af dem er vedbend, der ganske vidst skal være ældre end 15 år før den blomstrer, men tilgengæld tilbyder den masser af nektar og pollen til bier inden vinteren. Blomsterne er som runde kugler der sidder over hele planten, der klatrer op ad træer. På stille efterårsdage summer planten af mange forskellige insekter.